FICO: Pred 23 rokmi Slovensko vykročilo na cestu slobody

    0
    Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

    Schválením deklarácie o zvrchovanosti Slováci podľa Fica pocítili nielen zodpovednosť za vlastný osud, ale dostali príležitosť byť súčasťou demokratickej a slobodnej Európy. Fico zdôraznil, že vo svete nie je krajina, s ktorou by Slovensko malo spory alebo napäté vzťahy. Vyhlásením zvrchovanosti sa pred 23 rokmi podľa neho začali písať aj kvalitatívne nové vzťahy s Českou republikou. Premiér považuje za dôležité, aby Slováci nezabúdali na prelomové udalosti modernej histórie, a 17. júl 1992 takým dňom podľa Fica bol.

    Pellegriniho napĺňa hrdosťou príbeh Slovenska

    Predseda parlamentu Peter Pellegrini vyslovil presvedčenie, že deklarácia o zvrchovanosti tvorí dôležitý míľnik na ceste slovenského národa k štátnosti. „Doba, v ktorej sa rozhodovalo o vzniku samostatného Slovenska, bola zložitá a ťažká,“ povedal Pellegrini. Príbeh, ktorý má Slovensko za sebou, napĺňa predsedu parlamentu hrdosťou.

    Za prijatie deklarácie o zvrchovanosti v roku 1992 hlasovalo 113 zo 147 prítomných poslancov. Fico ako člen Strany demokratickej ľavice (SDĽ) hlasoval za, je tak posledným aktívnym politikom, ktorý podporil jej prijatie.


     

    - Reklama -