F1 zakázala atraktívne hostesky na štartovacích roštoch. Vo vyspelej spoločnosti vraj nemajú čo hľadať. Politická korektnosť je šialenstvo, bráni sa protistrana

    0
    Takzvané grid girls boli po mnoho rokov neodmysliteľnou súčasťou celkového koloritu motošportu (Autor: Facebook, Fernando Alonso)

    Zakázať či nezakázať? Predstavitelia pretekov Formula 1 sa na konci januára odhodlali k odvážnemu kroku, keď od budúcej sezóny zakázali pózovanie, respektíve vystupovanie, spomenutých grid girls (používajú sa aj názvy ako pit babes, prípadne race queen).

    Podľa mnohých odporcov danej tradície je éra sexy hostesiek na pretekárskych okruhoch už dávno za nami a spoločnosť sa posunula. Preto uvedený zákaz vítajú.

    „Ako žena, ktorá sa v tomto biznise pohybuje, môžem šéfom F1 k takémuto rozhodnutiu len zagratulovať. Grid girls sú zastaraný model éry, ktorá je dávno preč. ,Sex, drogy a rokenrol', to sme tu už mali,“ cituje vo svojom článku portál f1.sk Mariu Reyerovú, ktorá je redaktorkou a blogerkou špecializovaného nemeckého webu Motorsport Total.

    V predmetnom článku Reyerová spomína, že „viac ako 40 rokov dievčatá postávali na štartovacích roštoch, držiac tabule či vlajky. Nosili topánky s vysokými podpätkami, krátke sukne a boli živými bilbordmi“.

    Zaujímavý pohľad vniesol do celej problematiky trojnásobný svetový šampión F1, dnes už 78-ročný Jackie Stewart, podľa ktorého by sa mali urobiť skôr preventívne opatrenia ako drastické zákroky.

    Ako konštatuje niekdajší škótsky pilot formuly, ideálny by mohol byť akýsi kompromis pohlaví.

    „Mohlo by prísť k prehodnoteniu a hádam by sa našla tá správna rovnováha medzi dievčatami a chlapcami, respektíve mužmi a ženami, ktorí by stáli na štartovacom rošte,“ ponúkol svoj pohľad Stewart pre tamojšiu televíznu stanicu ITV.

    Stopku pre grid girls však nevystavila len Formula 1, ale aj pridružené seriály, respektíve nižšie kategórie typu F2 alebo GP3.

    Na ten cirkus sa už nechce pozerať

    Na druhej strane názorového spektra stoja, ako sa dalo očakávať, tisícky fanúšikov. Samozrejme, dominujú v prvom rade muži, no z odpovedí je zrejmé, že mnohým priaznivcom prekáža najmä obmedzujúci a čoraz spútavajúcejší charakter opatrení.

    A rozhodne nemá ísť len o zákaz grid girls.

    „Ďalej mrzačia F1, koniec grid girls, jedna zastávka v boxoch, zákaz tankovania, DRS, systém Halo, pohár trpezlivosti za tých posledných pár rokov práve pretiekol, skutočne sa na ten cirkus už asi pozerať nebudem,“ napísal medzi inými na sociálnej sieti Facebook jeden rozhorčený český fanúšik.  

    Nespokojný Ecclestone

    Nesúhlasné stanovisko verejne vyjadrila aj sivá eminencia F1 a jeden z najrešpektovanejších odborníkov v danom odbore, vplyvný Bernie Ecclestone.

    Ako sa Ecclestone vyjadril pre britskú televíziu Sky, tieto dievčatá „nikomu neublížili a pre motošport sú potrebné“.

    Skúsený exfunkcionár sa snažil nájsť medzi aktuálnym zákazom aj inú paralelu.

    „Rovnako tak môžeme ľuďom zakázať chodiť na módne prehliadky, pretože sú (v porovnaní s modelkami) distingvovane oblečení,“ ponosoval sa Ecclestone.

    Navyše prítomnosť mladých dám pred štartom považuje Ecclestone aj tak primárne za praktickú záležitosť.

    „Keď sa chce tímový jazdec postaviť na štart, je preňho oveľa ľahšie poznať svoje miesto a vedieť, kde presne zastaviť, na rozdiel od toho, aby len dúfal, že zastal na správnom mieste, a spoliehal sa na pomoc tímu. Družstvá by to stálo veľa stresov a času,“ nazdáva sa.

    Ecclestone si tiež myslí, že krajina sa v poslednom čase stáva priveľmi puritánskou.

    Logicky, poriadne pobúrené sú aj samotné grid girls, pričom viackrát zazneli aj sťažnosti, že ide o krok, respektíve lobing, feministiek.

    „Je smiešne, že ženy, ktoré o sebe tvrdia, že ,bojujú za práva žien', nám diktujú, čo ostatní majú, respektíve nemajú robiť, a zakazujú nám vykonávať prácu, ktorú zbožňujeme a na ktorú sme hrdé. Politická korektnosť je šialenstvo,“ napísala na Twitteri jedna z grid girls Rebecca Cooperová.

    Cooperová pridala aj ďalší tweet v podobnom duchu.

    „Ak s tým niečo nespravíme a nezastavíme to, kde sa to skončí? Žiadne grid girls, žiadne čírlíderky, speváčkam budeme hovoriť, čo majú na pódiu nosiť, žiadne modelky v magazínoch? Ja budem bojovať za svoje právo vybrať si, čo budem nosiť, kde budem pracovať, a budem si chcieť udržať prácu, ktorú mám tak rada,“ napísala.

    Mladá žena okrem toho pridala aj zábery z pretekov, ktoré majú dokazovať, ako „sporo odetá“ je naozaj.

    „Títo ľudia evidentne nič nezistili, pretože toto sú moje outfity z päťročného pôsobenia na pozícii grid girl v F1,“ uviedla.

    Maria Reyerová nesúhlasnými reakciami dievčat prekvapená nie je. Avšak…

    „Niektoré dúfali, že sa dostanú bližšie k svojmu idolu. Iným sa podarilo úspešne odštartovať kariéru modelky. Formula 1 ponúkala mladým dievčatám príležitosť. Úloha ženy sa však v západnej spoločnosti za posledných 40 rokov dramaticky zmenila. Táto zmena konečne prišla aj do motošportu,“ odôvodnila svoje tvrdenie Reyerová.

    Mimochodom, počas boxerských zápasov, prípadne zápasov bojových umení MMA, môžu diváci v hľadisku aj pred obrazovkami vidieť pred duelom, prípadne v prestávkach medzi kolami, tzv. ring card girls, ktoré divákom oznamujú, ktoré kolo nastáva.

    Výzorom aj formou odevu ide viac-menej o rovnakú pozíciu, akú zastávajú (resp. zastávali) grid girls v rámci seriálu F1. 

    - Reklama -