Extrémizmus vníma ako hrozbu pre spoločnosť čoraz menej ľudí. Rakúsko vstupuje do novej formy ahistorizmu, tvrdí novinár

    0
    Rakúska vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Novým rakúskym prezidentom sa stal Alexander Van der Bellen zo strany Zelených, ktorý ale podľa Iana Batesona nezískal masívnu podporu štandardných strán, ako môžeme vidieť inde v Európe. Ako jeden z problémov vidí, že „socialisti a ľudovci sú už tak dlho v koalícii, že nie sú vnímaní ako alternatíva tých druhých“, píše vo svojom komentári a dodáva, že ak by sa prezidentom stal Norbert Hofer, bolo by to zlyhanie viedenskej stratégie zadržiavania krajnej pravice. Pretože už v minulosti sa vždy spojili dve štandardné strany.

    Bateson tvrdí, že „dnes Rakúsko vstupuje do novej formy ahistorizmu“, lebo štruktúry, ktoré doteraz držali krajnú pravicu na dištanc, sa rúcajú vzhľadom na to, že čoraz menej ľudí považuje politický extrémizmus za najväčšiu hrozbu pre spoločnosť.

    „Historická lekcia asi nebola dosť silná, aby si ju Rakúšania zapamätali,“ vyjadril sa novinár Ian Bateson a naráža tak na bývalého prezidenta Kurta Waldheima, ktorý zahmlieval svoju minulosť. Po odhalení, že počas vojny slúžil v nemeckých jednotkách, ktoré popravili tisícky juhoslovanských partizánov a civilistov a deportovali gréckych židov do táborov smrti, spustil debatu o nacistickom dedičstve.

    - Reklama -