Extrémizmus je v Nemecku na vzostupe na všetkých stranách, posilňujú radikálni islamisti, ľavicoví extrémisti aj ultrapravičiari

    0
    Polícia v Stuttgarte zasahuje proti ľavičiarom, ktorí protestovali počas zjazdu strany AfD (Autor: SITA)
    Extrémizmus v Nemecku zaznamenal nárast po vlaňajšej vlne migrantov, ktorých krajina prijala. Príchod takmer jedného a pol milióna žiadateľov o azyl spôsobil, že sa v nemeckej spoločnosti začali šíriť rasizmus, xenofóbia a radikálny odpor voči migrantom. 
     
    Podľa denníka The Guardian však už nejde len o extrémistov v uliciach či výtržníkov, ale o cielený politický extrémizmus riadený organizovanými skupinami. „Extrémistické skupiny, nech je ich orientácia akákoľvek, získavajú v Nemecku na sile,“ uviedol nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere. 
     
    Pri príležitosti zverejnenia správy ministerstva vnútra za rok 2015 šéf nemeckého rezortu poznamenal, že tajné služby zaznamenali nielen zvýšený počet členov extrémistických skupín, ale aj nárast brutality útokov. 
     
    Vlani zaznamenali nemecké úrady vyše 1 400 prípadov krajne pravicového extrémizmu a tento trend sa v tomto roku podľa ministra stále zvyšuje. Najčastejšie sú útoky na centrá pre utečencov. Minulý rok ich bolo 75, čo je v porovnaním z rokom 2014 päťnásobne viac. 
     
    Prípady ľavicových extrémistov boli v Nemecku vlani ešte častejšie ako tie, ktoré spáchali ultrapravičiari. Anarchisti a krajne ľavicové skupiny spáchali vyše 1 600 násilných zločinov, čo je dvakrát viac než pred dvomi rokmi. 
     
    - Reklama -