Extrémisti opäť útočia. V Nemecku sa vyhrotené nálady stupňujú čoraz viac

    0
    Polícia v Stuttgarte zasahuje proti ľavičiarom, ktorí protestovali počas zjazdu strany AfD (Autor: SITA)

    Členovia AfD čelia vyhrážkam a verejnému šikanovaniu po tom, ako ľavicoví extrémisti zverejnili ich adresy na internete. Prívrženci strany pod vedením Frauke Petryovej sú známi najmä tvrdou antiimigrantskou politikou.

    Ľavicoví extrémisti však zašli v boji proti reprezentantom ideového protipólu priďaleko. Odkedy sa osobné údaje objavili na internete, členova AfD majú obavy o svoje zdravie či život. Jeden zo straníkov je podľa jeho slov bombardovaný nočnými telefonátmi, v ktorých sa mu volajúci vyhrážajú. Ďalší, ktorý telefón zvoniaci o štvrtej ráno zdvihol, dostal od volajúceho okrem vyhrážok aj nadávku „nacistické prasa“.

    Nepríjemný zážitok prežili aj dvaja členovia strany, ktorí sa po týždňovej konferencii AfD vrátili domov. Ich nehnuteľnosti boli podľa Breitbartu popísané kriedou. Na domoch si našli slogany ako napríklad AfD je rasistická zberba či Rasizmus zabíja. Najviac ich však vystrašil nápis Vieme kde ste boli 30. 4. 2016, v posledný aprílový deň sa totiž konala stranícka konferencia.

    Šťastný lov

    Medzi osobnými údajmi, ktoré webová stránka prevádzkovaná ľavičiarmi zverejnila, sú adresy, telefónne čísla či mailové adresy. AfD opakovane upozorňuje všetkých svojich členov, aby neotvárali podozrivú elektronickú poštu, lebo odporcovia im náročky posielajú vírusy. Podľa AfD sa takýmto spôsobom pokúšajú dostať k ďalším osobným údajom a to najmä finančného charakteru.

    Na stránke Indymedia bolo týmto spôsobom poškodených viac ako 2000 ľudí. Pod zoznam mien dopísali prevádzkovatelia stránky aj odkaz pre spriaznených ľavičiarov – „šťastný lov“.

    Jeden z lídrov AfD Paul Hampel požiadal nemeckú vládu o zrušenie kontroverznej stránky, ktorá podľa neho šíri „červený teror“. Podľa Hamplových slov sa ľavicoví extrémisti správajú ako teroristi a ich webové stránky nabádajú k páchaniu trestných činov a vraždám.

    Hampl upozornil tiež na to, že v Nemecku sa sledovaniu ľavicových extrémistov nevenuje dostatočná pozornosť. Naopak, pravicové strany podliehajú stále väčšej kontrole úradov. Svedčí o tom aj prípad, keď nemecká polícia prehľadávala byty ľudí, ktorí sa verejne vyjadrili proti imigrantom. Treba však poznamenať, že mnohí z nich mali dokázateľnú extrémistickú minulosť.

    V Nemecku tiež podľa neho chýbajú organizácie, ktoré by vládu upozorňovali na vzmáhajúci sa extrémizmus. V krajine pôsobí Amadeus Antonio Foundation, ktorá sa však špecializuje iba na pravicový extrémizmus. Nadácia má ale sporné pozadie, podľa Breitbartu je v jej vedení bývalá členka východonemeckej tajnej služby Stasi, Anetta Kahanová.

    Konflikty trvajú dlhodobo

    Strety ideologicky opačných táborov vyústili do konfliktov aj v minulosti. So zvyšujúcou sa popularitou AfD sa množia aj útoky na členov strany či jej sídlo. Vo februári tohto roka napríklad neznámy páchateľ posprejoval berlínsku centrálu tejto pravicovej strany. Podľa polície sa na budove našli nápisy ako Nacisti von, Utečenci sú vítaní a Žiadny človek tu nie je nelegálne. Polícia tiež uviedla, že vandali porozbíjali sklá na budove. Extrémisti sa realizovali aj v kancelárii Beatrix von Storchovej, ktorá AfD reprezentuje v Európskom parlamente. Kanceláriu poliali čiernou farbou a jej okná porozbíjali. Iba niekoľko dní predtým neznámy páchateľ trikrát vystrelil zo strelnej zbrane na pobočku AfD v západonemeckom meste Arnsberg.

    Incidenty nasledovali iba krátko po tom, ako 40 zamaskovaní ľavicoví radikáli v Berlíne rozpútali besnenie, pri ktorom podpálili niekoľko áut a porozbíjali okná vo štvrtiach Neuölln a Kreuzberg. Vysoký berlínsky politik Frank Henkel, ktorý je členom Kresťanskodemokratickej strany Angely Merkelovej, nazval konanie ľavicových radikálov teroristickými činmi a konštatoval, že ľavicoví anarchisti nemajú žiadny rešpekt k svojim spoluobčanom. „Zanechávajú za sebou iba spúšť,“ povedal.

    Alternatívu pre Nemecko založili ako euroskeptickú stranu, ktorej cieľom bolo vystúpenie Nemecka z eurozóny. S vyhrocovaním imigračnej krízy sa však začala profilovať čoraz viac protiimigrantsky. Vo voľbách v roku 2013 skončila AfD so ziskom 4,7 percenta hlasov tesne pod päťpercentnou hranicou vstupu do parlamentu. Strana však vďaka svojej kritike Merkelovej imigračnej politiky preferenčne stúpa. Viac o útokoch ľavicových extrémistov na AfD si môžete prečítať TU.  

    - Reklama -