Exstarostu Dolného Chotára obžalovali z piatich vrážd. Obeťami boli “biele kone”

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Obžalobu prokurátor podal na exstarostu Dolného Chotára Františka D., jeho syna Františka D. mladšieho, Ladislava A. a Rolanda Sz. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

    „Celkovo podal prokurátor obžalobu z deviatich skutkov, ktoré boli spáchané v rokoch 2000 až 2019. Z toho ide o päť úkladných vrážd – poškodení boli využívaní ako 'biele kone' (z toho bol jeden občanom Českej republiky). Jedna z nich bola v štádiu prípravy – skutok súvisel so snahou vyhnúť sa zaplateniu finančnej pohľadávky,” konkretizovala ďalej hovorkyňa ÚŠP.

    Prokurátor ďalej podal ÚŠP obžalobu z jednej vraždy, ktorá bola spáchaná v období 2003 – 2004, za účinnosti Trestného zákona účinného do 31. decembra 2005.

    Ako priblížila Tökölyová, poškodený bol zavraždený pre spor o pozemky.

    Na kvarteto podal prokurátor obžalobu aj z ďalších skutkov, a to podporovania zločineckej skupiny, obzvlášť závažného zločinu podvodu a obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.

    Obžalovaným hrozí výnimočný trest na doživotie.

    „Potvrdzujeme, že na ŠTS v Pezinku dnes bola podaná obžaloba v uvedenej veci a napadla do senátu 1T v Pezinku. Bude pridelená zákonnému sudcovi, ktorý po naštudovaní spisového materiálu rozhodne o ďalšom postupe,” uviedla pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

    Exstarosta Dolného Chotára je od marca minulého roku vo väzbe, keď o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu (NS) SR.

    Odvolací súd vtedy zamietol sťažnosť troch obvinených Františka D., Františka D. mladšieho a Ladislava A. proti vzatiu do väzby ako nedôvodnú.

    Policajti z protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) koncom februára 2019 zasahovali v obci pri Galante.

    Zadržali exstarostu, jeho syna a ďalšiu obvinenú osobu.

    Vyšetrovateľ bývalého starostu najskôr obvinil z objednávky vraždy muža ešte z roku 2009 až 2010.

    Vykonávateľmi zločinu mali byť muži z mafiánskej skupiny sátorovcov.

    Pozostatky zavraždeného objavili policajti ešte v januári.

    Exstarosta so synom v minulosti vypovedali v prípravnom konaní voči členom sátorovského gangu, ktorých právoplatne odsúdil najskôr ŠTS a napokon aj NS SR za viacero vrážd a inú trestnú činnosť.

    - Reklama -