Expert na medzinárodnú politiku: Neverte Saudom, ich aliancia proti teroristom je podvod!

    0
    Členovia saudskej kráľovskej rodiny (Autor: SITA)

    Saudská Arábia tento týždeň oznámila, že sa postaví na čelo islamskej vojenskej koalície v boji proti Islamskému štátu. Podľa Chellaneyho je však nutné túto skutočnosť brať s veľkou rezervou.

    Dôvodom je predovšetkým fakt, že Saudská Arábia dlhodobo financuje wahhábizmus, ktorý hlása podrobenie žien a smrť neveriacim. „Korene al-Káidy, Talibanu alebo Boko Haram totiž vychádzajú práve z wahhábismu. Západní politici si podporu terorizmu zo strany Saudskej Arábie dlhodobo uvedomujú. Už pred šiestimi rokmi vtedajšia ministerka zahraničia USA Hillary Clintonová hovorila o tom, že Saudovia patria k najvýznamnejším podporovateľom sunitských teroristických skupín po celom svete. Napriek tomu proti tejto krajine doteraz nikdy neuvalili žiadne sankcie,“ čuduje sa Chellaney.

    V posledných týždňoch sa z úst západných politikov opäť ozývajú na adresu Saudskej Arábie kritické poznámky. Naposledy vyhlásil nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel, že je potrebné dať Saudom najavo, že Západ už nebude ich väzby na terorizmus prehliadať. Profesor strategických štúdií indického pôvodu ďalej tvrdí, že Saudská Arábia oznámila vytvorenie islamskej aliancie iba preto, aby tak umlčala kritiku. „Celá tá aliancia je však, samozrejme, jeden veľký podvod. Svedčí o tom, aké štáty zahŕňa. Jej súčasťou sú všetci najväčší sponzori terorizmu vrátane Kataru a Pakistanu. Je to podobné, ako keby drogový kartel vyhlásil vojnu drogovým dílerom. Súčasťou aliancie naopak nie je Indonézia, kde žije viac ako dvakrát viac moslimov ako na celom Blízkom východe, a navyše v tejto krajine vládne demokracia.“
      
    Chellaney tiež poukazuje na to, že Pakistan, Malajzia, Libanon a Palestína sa okamžite po oznámení Saudskej Arábie o vytvorení aliancie od svojho členstva dištancovali. Za ďalší problém považuje aj skutočnosť, že súčasťou aliancie nie sú iránski a irackí šiíti ani alaviti ovládajúci Sýriu. Saudská Arábia chcela iba vytvoriť zoskupenie, prostredníctvom ktorého bude presadzovať svoje sektárske a strategické ciele. Takýto prístup ide napokon ruka v ruke s nekompromisnou politikou, ktorú presadzuje kráľ Salman od januára 2015, keď zasadol na trón. Na domácom ihrisku zatiaľ jeho panovanie prinieslo výrazný nárast počtu trestov smrti sťatím. Často je pritom stínanie hláv vykonávané priamo na verejnosti,“ upozorňuje Chellaney.

    „Saudská Arábia tiež stojí na čele menšej koalície, ktorá už od marca tohto roku bombarduje Jemen. Hlavným cieľom je zatlačiť späť povstalcov bojujúcich proti jemenskej vláde podporovanej Rijádom. Saudské lietadlá bombardujú obytné štvrte, trhy aj utečenecké tábory v snahe obrátiť verejnú mienku proti povstalcom,“ uvádza Chellaney a konštatuje, že najzásadnejší prehrešok Saudov však tkvie v podpore terorizmu. „Oficiálna ideológia kráľovstva sa v podstate kryje s vyznaním teroristov. Saudská Arábia predsa nemôže ako údajný nepriateľ terorizmu propagovať násilný džihádizmus. Rovnako tak nemôže obviňovať a zatýkať domácich kritikov svojej politiky. Napriek tomu oboje robí. Túto skutočnosť považujem za hlavný nedostatok súčasného boja proti terorizmu. Kým nebude zastavené šírenie ideológie wahhábismu, dovtedy nemôže byť globálna vojna proti terorizmu úspešná. Bez ohľadu na to, koľko amerických bômb dopadne na ciele islamistov,“ uzatvára Chellaney.

    Celý text v angličtine TU.

    - Reklama -