Expert: Le Penová by mohla vládnuť ako diktátorka

    0
    Marine Le Penová, šéfka Národného frontu (Autor: SITA)

    To, či bude Marine Le Penová môcť začať presadzovať svoju radikálnu agendu, bude podľa Maceka záležať hlavne na výsledku parlamentných volieb. „Ak nemá parlamentnú väčšinu, hlava francúzskeho štátu nemá toľko právomocí ako americký prezident, zato sú zásadné. Marine Le Penová bude môcť opakovane rozpustiť parlament, čím ho paralyzuje, môže sama vyhlasovať referendá na rôzne témy a nimi de facto vládnuť, pretože tie opäť vynechávajú vládu aj parlament,“ uviedol Macek. A upozornil na „slávny článok 16 francúzskej ústavy“. Ten podľa Maceka umožňuje vyhlásiť výnimočný stav, ktorý zavádza absolútnu moc prezidenta.

    „Tento článok do ústavy presadil de Gaulle pod vplyvom spomienky na kolaps Francúzska v roku 1940 a takisto ho ako doteraz jediný použil v reakcii na pokus o vojenský puč v Alžírsku v roku 1961 a s cieľom rýchlo vyriešiť vojnu v Alžírsku. Keby teda napríklad došlo k novému masívnemu teroristickému útoku vo Francúzsku a Marine Le Penová v role prezidentky aktivovala článok 16, proste ho vyhlásila, na minimálne 30 dní zablokuje vládu, parlament, súdy a bude môcť vydávať dekréty s platnosťou zákona a okamžitou účinnosťou,“ upozornil Macek.

    Podľa neho je to v demokratickom systéme unikum, „pretože de facto zavádza prezidentskú diktatúru“. „Spätne síce bude môcť zákony demontovať Ústavná rada a parlament, ale v danej chvíli, počas výnimočného stavu, by Marine Le Penová mohla všetko. Je to extrémny a trošku paranoidný scenár, ktorý však nie je nemožný. Autori francúzskej ústavy skrátka nepočítali s možnosťou, že by sa do Elyzejského paláca mohol dostať politik s radikálnou antisystémovou agendou,“ dodal Macek.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -