Exminister školstva Szigeti z SMK opäť pred súdom v kauze podvodu. Malo ísť o veľké finále procesu, no…

    0
    Exminister školstva a člen predsedníctva SMK László Szigeti (Autor: SITA)

    Dôvodom je práceneschopnosť členky senátu. Senát na decembrovom pojednávaní ukončil výsluchy všetkých svedkov. Na dnešnom pojednávaní sa ešte malo prečítať niekoľko zápisníc z prípravného konania, potom mali nasledovať záverečné reči. Obhajca exministra na decembrovom pojednávaní požadoval, aby súd prípad rozhodol ešte v daný deň. “Dlho čakáme na spravodlivosť. Pán László Sz. je osoba verejne činná, uchádza sa o kreslo v národnej rade a konkurencia tento prípad zneužíva,” vyhlásil. Pre pracovnú vyťaženosť predsedníčky senátu však pojednávanie vytýčili na január.

    Exministra školstva Lászlóa Szigetiho obvinili zo subvenčného podvodu na jeseň roku 2013. Podľa polície ako minister v roku 2006 neoprávnene udelil dotáciu viac ako 116-tisíc eur obci Zemianska Olča v okrese Komárno, a to aj napriek vedomosti, že žiadosť obce o dotáciu na opravu školskej telocvične nespĺňala formálne náležitosti a nebola riadne zaregistrovaná na ministerstve. Dotáciu určenú na rekonštrukciu školskej telocvične však použili na prestavbu sály v budove súkromnej spoločnosti. Obec v súčasnosti musí na základe vykonaného auditu dotáciu splácať štátu. László Sz. bol minister školstva päť mesiacov v roku 2006 a práve v tomto období sa podľa polície dohodol so starostom obce Zemianska Olča na poskytnutí dotácie. Starosta bol v prípade takisto stíhaný, ale vlani v januári zomrel. Exminister tvrdí, že celá kauza je len dôsledkom administratívneho pochybenia na ministerstve.

    Súd v októbri 2014 už jednu obžalobu na exministra zamietol. “Pri tvorbe spisového materiálu boli porušené základné práva obvineného na jeho obhajobu,“ vysvetlila vtedy odmietnutie obžaloby predsedníčka senátu Okresného súdu Bratislava III, pričom skonštatovala, že vyšetrovatelia vtedy urobili viacero chýb. Prokurátor proti rozhodnutiu podal sťažnosť na krajský súd, ktorý nariadil nové zasadnutie okresného súdu. Na tom už žalobu na exministra prijali.

    - Reklama -