Exminister Szigeti si môže vydýchnuť. Súd ho oslobodil spod obžaloby z podvodu

    0
    Exminister školstva a člen predsedníctva SMK László Szigeti (Autor: SITA)

    „Vo veci bolo vykonané rozsiahle dokazovanie. Súd dospel k záveru, že skutok sa stal, ale nespáchal ho obžalovaný,“ povedala okrem iného predsedníčka senátu pri odôvodňovaní rozsudku. Podľa názoru súdu sa žiadnym dôkazom nepreukázalo, že minister mal vedomosť o tom, že dotácia poskytnutá na rekonštrukciu telocvične v obci Zemianska Olča, bola využitá iným spôsobom, ako bola pôvodne schválená.

    „Nebola vykonaná kontrola ministerstvom ani Krajským školským úradom v Nitre, nič sa nedialo, nikomu nič nechýbalo a my ideme brať na zodpovednosť obžalovaného, u ktorého sa nepreukázalo, že mal o tom vedomosť. Súdu nič iného neostávalo, len obžalovaného spod obžaloby oslobodiť,“ uviedla predsedníčka senátu. Sudkyňa taktiež upozornila, že predložený spisový materiál nebol kompletný, v listinných dôkazoch chýbali niektoré prílohy, ktoré sa stratili.

    László Sz. počas celého procesu svoju vinu odmietal. „S rozsudkom som spokojný,“ stručne okomentoval dnešné rozhodnutie súdu. Na spravodlivosť vraj čakal dlho, zobralo mu to zo života tri roky. Podľa súdu sa skutok stal, exminister však nevie povedať, kto by teraz mal niesť zodpovednosť. „Je to čudné, že na polícii sa takéto dôležité dokumenty stratia,“ vyjadril sa na margo stratených listinných dôkazov.

    Podľa obžaloby v prepočte 116.178 eur z rezortného rozpočtu určených na riešenie havarijného stavu školskej telocvične v obci Zemianska Olča malo smerovať v rozpore s predpismi do prestavby sály súkromnej spoločnosti. Politikovi, ktorý to mal umožniť, hrozilo pôvodne päť- až 12-ročné väzenie. Exminister sa podľa prokurátorky dohodol s vtedajším starostom obce, prijal od neho v marci 2006 poštou žiadosť o dotáciu, nedal ju zaevidovať do elektronického systému ministerstva a rozhodol o pridelení dotácie, aj keď vedel, že obec nespĺňa podmienky.

    - Reklama -