Existencia EÚ je ohrozená, dôvodom sú migranti. Povedal natvrdo Fico a načrtol aj riešenie problému

    0
    Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

    “V hre je podstatne viac ako len migrácia, v hre je budúcnosť Európskej únie. Buď to zvládneme racionálne, alebo je ohrozená nielen jedna zo základných hodnôt – slobodný pohyb, ale aj Európska únia ako taká,” uviedol Fico.

    Premiér Fico naďalej tvrdí, že Slovensko odmieta kvóty na prijímanie migrantov. No dodáva, že štát je pripravený pomôcť Rakúšanom s ich azylovou politikou. “Dali sme jasný príspevok, že 500 ľudí vieme na Slovensku dočasne umiestniť, aby sa potom následne vrátili naspäť, lebo tí ľudia chcú ísť do Nemecka a Rakúska, nechcú ostať na Slovensku,” povedal Fico. Podľa premiéra je Slovensko ochotné prijať dve stovky sýrskych kresťanov, pretože tých by sme mohli vedieť integrovať do spoločnosti. “My nie sme schopní integrovať Rómov, tak sa teraz netvárme, že sme schopní integrovať niekoho z Eritrey alebo niekoho, kto sem príde s úplne iným náboženstvom a tradíciami,” reaguje Fico. Slovensko však podľa neho ponúka spoluprácu s krajinami, ktoré zdieľajú schengenskú hranicu, či finančné prostriedky na boj proti pašerákom. Zároveň však naďalej trvá na tom, že treba oddeľovať migrantov, ktorí do Európy prichádzajú z ekonomických dôvodov a tých, ktorí sa boja o život, zdravie a rodinu. Podľa neho totiž približne 90 percent migrantov sú mladí muži, ktorí si chcú v Európe nájsť prácu. “Chcem ako predseda vlády s možnosťami, ktoré mám, pomôcť každému chudákovi, ktorému ide o život a zdravie, ale nie som tu na to, aby som vytváral podmienky pre ekonomickú migráciu mladých mužov z Afriky, ktorí prichádzajú do Európy a hľadajú si tu prácu,” reagoval Fico na otázku, aký je jeho postoj k Výzve k ľudskosti, ktorá koluje po internete.

    Dôvody silnej vlny migrácie vidí Fico v destabilizácii krajín ako Líbya či Sýria. “Na základe tohto chaosu a destabilizácie sa začali hýbať masy smerom do Európy,” hovoril Fico. Podľa premiéra je problém v krajinách, ktoré boli úmyselne politicky destabilizované. “Ak chceme tento prílev zastaviť, musíme prispieť k zastaveniu destabilizácie v týchto krajinách, aby sa tam dalo žiť,” dodal premiér. Podľa Fica treba identifikovať príčiny a pomenovať, ktorí ľudia potrebujú pomoc, lebo umierajú od hladu, je ohrozený ich život, zdravie či sloboda. “Ak ide o migrantov, ktorí sa boja o život, týmto ľuďom musí Európska únia pomôcť a pomôže im aj Slovenská republika. Ale nevidím dôvod, prečo by sme mali otvárať dvere ekonomickým migrantom,” hovorí Fico. Dodáva, že naša krajina neodmieta pomoc ľuďom, ktorí to potrebujú, no premiér prízvukuje, že si treba strážiť aj schengenské hranice.

    - Reklama -