Európu zaplavujú utečenci, Británia si však ide vlastnou cestou

    0
    Pochod britskej pravicovej strany Britain First (Autor: SITA)

    Británia chce podľa rozhodnutia vlády premiéra Camerona prijať 20 000 utečencov zo Sýrie v priebehu piatich rokov. Má ísť najmä o ľudí, ktorí momentálne žijú v utečeneckých táboroch v krajinách susediacich so Sýriou. Práve Turecko, Jordánsko a Libanon hostia momentálne najviac sýrskych utečencov, ktorí ušli pred neutíchajúcimi bojmi. Presunom utečencov z táborov priamo do Británie chce Londýn zabrániť tomu, aby sa migranti na nebezpečnej ceste stávali obeťami pašerákov ľudí, ktorí ich často vystavujú smrteľnému nebezpečenstvu.

    Podľa britského premiéra Davida Camerona je to jediná cesta, ako zastaviť azylový chaos a zredukovať počet utečencov, ktorých prišlo od začiatku roka cez Stredozemné more viac ako pol milióna. Tri tisícky utečencov však nemali šťastie a počas nebezpečnej plavby na vratkých lodiach prišli o život. „Je tu 12 miliónov utečencov, z ktorých Bašár Asad urobil bezdomovcov,“ povedal Cameron v rozhovore pre americkú televíziu CBS. Podľa britského premiéra je počet ľudí, ktorí prichádzajú do Európy, iba zlomok z davu, ktorý ešte stále čaká mimo Európy.

    Podľa Veľkej Británie by Európska únia nemala dávať utečencom z vojnových oblastí nádej na to, že sa o nich postará, pretože tým iba podporuje ich snahy dostať sa ďalej na Západ. „V regióne zostávajú milióny ľudí a my by sme ich nemali podporovať v tom, aby sa vydali na cestu k nám,“ povedal ešte koncom minulého týždňa David Cameron pre denník The Washington Post.

    - Reklama -