Európsky trend: Kresťania vymierajú. Moslimov sa rodí stále viac

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Kresťania v Európe preukázateľne vymierajú. Svedčí o tom najnovšia štúdia inštitútu Pew Research, ktorá vychádza z dát zozbieraných medzi rokmi 2010 až 2015. Údaje sú pritom miestami alarmujúce. Prieskum uvádza, že len v samotnom Nemecku zomrelo o takmer jeden a pol milióna kresťanov viac, než sa za toto päťročné obdobie narodilo. 
     
    Už v roku 2012 pritom úrady varovali, že v Nemecku vymierajú kresťania rýchlejšie, ako pribúdajú noví. Nejde však iba o nízku pôrodnosť medzi samotnými kresťanmi, ale aj o ďalší aspekt. Veriacich Nemcov je totiž stále menej. To je prípad najmä v bývalej východnej časti Nemecka, kde pred piatimi rokmi v Boha neverila viac ako polovica obyvateľov, kým na západe krajiny bolo neveriacich len 10 %.
     
    Nemecko je len jeden z príkladov, ale Pew Research uvádza, že v celej Európe je kresťanstvo na ústupe. Napriek tomu zostávajú kresťania najpočetnejšou náboženskou skupinou na svete. Podľa údajov z roku 2015 veria v kresťanské učenie dve miliardy tristo miliónov obyvateľov našej planéty. Na svete je momentálne viac ako sedem a štvrť miliardy ľudí. 
     
    Celosvetovo pribudlo v rokoch 2010 až 2015 viac ako 116 miliónov kresťanov, ale to je len globálny pohľad. Kresťanstvo sa stále šíri napríklad v Ázii či Afrike, ale v jeho tradičnej bašte, ktorou bola po stáročia práve Európa, táto viera doslova vymiera. 

    Európske kresťanstvo na ústupe

    Globálne na tom teda nie je kresťanstvo vôbec zle. V toto náboženstvo verí takmer tretina svetovej populácie, čo je viac ako v prípade islamu, ale to neznamená, že sa nemení náboženská mapa sveta. 
     
    V Európe zomrelo v spomínanom období rokov 2010 až 2015 o šesť miliónov kresťanov viac, než sa ich do kresťanských rodín narodilo. To znamená významný pokles počtu veriacich. Rátajú sa doň aj tí, ktorí od viery odstúpili, a nielen zosnulí. Podstatnú časť úbytku alebo v prípade moslimov nárastu počtu veriacich spôsobuje pôrodnosť. Tá je medzi moslimami oveľa vyššia než v kresťanských rodinách.
     
    Starý kontinent je pritom svetovým unikátom v ubúdaní kresťanov. Vo všetkých ostatných kútoch sveta bol trend opačný. 
     
    Prirodzený úbytok kresťanov v Európe ide ruka v ruke s nárastom počtu ľudí vyznávajúcich islam. Moslimov sa v Európe za spomínané päťročné obdobie narodilo o milión viac, ako ich zomrelo. Podľa štatistických údajov Pew Reasearch žila v roku 2015 na svete miliarda 800 miliónov moslimov a islam preto napreduje ešte rýchlejšie. V skúmanom období sa na celom svete narodilo 213 miliónov moslimov, zatiaľ čo ich za rovnaký čas 61 miliónov zomrelo. To je prirodzený nárast globálnej populácie o 152 miliónov za päť rokov. 
     
    Práve na náraste počtu moslimov v Európe si viaceré antiislamské hnutia naprieč Európou urobili politickú kampaň, ktorú posilnila najmä migračná kríza z posledných rokov. Rovnako pomohla aj nárastu počtu ľudí veriacich v islam, ale údaje Pew Reaserch siahajú len do roku 2015, keď sa počet moslimov v Európe začal zvyšovať, a nie je preto jasné, aký je súčasný pomer veriacich na starom kontinente. Je však isté, že kresťanov je stále menej aj pre nízku pôrodnosť. 
     
    - Reklama -