Európsky sen sa stáva realitou, ocenil Tusk odštartovanie spolupráce štátov EÚ v oblasti obrany

    0
    Predseda Európskej rady Donald Tusk počas tlačovej konferencie na bratislavslom summite (Autor: TASR)

     “Tento sen sa teraz stáva realitou,” uviedol Tusk v rámci štvrtkovej ceremónie pri príležitosti vzniku PESCO, ktorá sa konala ako sprievodné podujatie na samite EÚ. “Je to dobrá správa pre našich spojencov, a zlá pre našich nepriateľov,” dodal.

    Bezprecedentný formát spolupráce, do ktorého sa zatiaľ zapojilo 25 členských krajín Únie, vrátane Slovenska, má za cieľ podnietiť rozvoj vojenských projektov a spoločný nákup vojenského vybavenia a zariadení. 

    Na projekte PESCO sa nezúčastní Spojené kráľovstvo, ktoré sa v marci 2019 chystá opustiť EÚ a ktoré sa vždy stavalo proti myšlienke užšej vojenskej spolupráce Európanov. Z ostatných členských krajín sa do projektu nezapojili Dánsko a Malta; hocikedy sa však môžu pripojiť.

    Na štvrtkovej ceremónii sa ako hosť zúčastnil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého je PESCO dobré pre EÚ aj pre NATO. “Poskytne vám viac spôsobilostí, podporí výdavky na obranu a lepšie rozdelenie obrannej zodpovedností,” povedal.

    Projekt PESCO predpokladá vytvorenie spoločného obranného fondu v roku 2018, ktorý do dvoch rokov zhromaždí kapitál vo výške 1,5 miliárd eur. Ide o zdroje, ktoré majú podporiť výskumné projekty v oblasti obrany a vojenský priemysel, vrátane podpory malých a stredných európskych podnikov aktívnych v odvetví obrany.

    Okrem toho projekt umožní jeho členom používať “taktické bojové skupiny”, čiže prápory, ktoré by mali zasahovať v prípade vážnych kríz.

    - Reklama -