Európsky rok rozvoja možno hodnotiť pozitívne, tvrdí Chrenek z Európskej komisie

    0
    Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR (Autor: SITA)

    Rok 2015 bol Európskym rokom rozvoja. Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek si myslí, že tento rok možno hodnotiť ako úspešný. Európsky rok rozvoja vyhlásili s cieľom oboznámiť ľudí, čo sa v súvislosti s rozvojovou pomocou deje, aké sú potreby a dosiahnuté výsledky. Cieľom bolo aj získať väčšiu podporu, aby sa občania aj sami viac angažovali. „Myslím si, že v tejto oblasti vidíme pozitívne výsledky. Svedčia o tom aj prieskumy verejnej mienky, absolútna väčšina ľudí podporuje rozvojovú pomoc a tiež sa do nej svojím spôsobom zapája – podporujú tzv. fair-trade produkty a zaujímajú zodpovednejší prístup k životnému prostrediu,“ vysvetlil v rozhovore pre agentúru SITA.

    Aktivity v súvislosti s Európskym rokom rozvoja sa na Slovensku organizovali v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí alebo Platformou medzinárodných rozvojových organizácií. Ambasádormi Európskeho roka rozvoja boli Marián Čaučík, Michal Hvorecký a Adela Banášová.

    Ako ďalej vysvetlil Chrenek, rozvojová pomoc je pre Úniu mimoriadne dôležitá, lebo pomáha riešiť kritické situácie, pokiaľ ide o odstraňovanie chudoby, ale aj riešenie vojenských konfliktov a zlepšovanie podmienok života ľudí v rozvojových krajinách. „EÚ je lídrom v poskytovaní rozvojovej pomoci. Každoročne na ňu poskytuje až 58 miliárd eur. S pomocou európskych prostriedkov sa podarilo v mnohých krajinách odstrániť extrémnu chudobu, zlepšiť prístup ľudí k pitnej vode, znížiť detskú úmrtnosť, ale aj zlepšiť pôrodné podmienky žien,“ vysvetlil šéf Zastúpenia EK na Slovensku.

    Ako Chrenek dodal, aj vďaka rozvojovej pomoci žijeme dnes v lepšom svete. „Oproti roku 1990 sa podarilo dostať stámilióny ľudí z extrémnej chudoby. Vtedy žilo v extrémnej chudobe 1,9 miliardy ľudí, dnes je to niečo cez 800 miliónov,“ priblížil. Práve rozvojovou pomocou môžeme podľa Chreneka prispieť k tomu, aby ľudia neboli nútení utekať zo svojich domovov.

    - Reklama -