Európsky parlament zbavil Le Pena imunity, aby Parížu umožnil jeho vyšetrovanie

    0
    Jean-Marie Le Pen (Autor: SITA)

    Europarlament odobratím imunity reagoval na žiadosť francúzskych justičných orgánov vyšetrujúcich obvinenia, podľa ktorých si europoslanci z FN vrátane Le Pena nárokovali finančné prostriedky na platy svojich  asistentov v EP, ktorí však v skutočnosti pôsobili v štruktúrach FN vo Francúzsku. 

    FN sa medzičasom premenovalo na Národné združenie (RN). Stranu vedie Le Penova dcéra Marine, ktorú v súvislosti s rovnakým prípadom už obžalovali. 

    Obvinenia voči Le Penovej sa týkajú spolupáchateľstva s FN v tejto kauze a tiež platov, ktoré mala ona sama  vyplácať šéfke svojej kancelárie Catherine Grisetovej a osobnému strážcovi Thierrymu Légierovi za prácu v EP, ktorú však v skutočnosti nevykonávali. 

    Deväťdesiatročný Jean-Marie Le Pen, ktorý je europoslancom už od roku 1984, vlani v júni využil svoju parlamentnú imunitu, ktorá vyšetrovateľom zabránila, aby ho v súvislosti s týmto prípadom vypočuli.

    Samotný Le Pen v utorok pre AFP povedal, že rozhodnutie europoslancov o zbavení imunity ho neprekvapilo. Europarlament je totiž podľa jeho slov rozdelený na “dve skupiny spolupáchateľov”, konkrétne na “socialistickú ľavicu a takzvanú liberálnu pravicu” a on sám od svojich kolegov europoslancov neočakával “zhovievavosť či objektivitu”.

    Európsky parlament zároveň v utorok zrušil v súvislosti s rovnakým prípadom aj poslaneckú imunitu Dominique Bildeovej z Národného združenia.

     

    - Reklama -