Európski pohraničníci by mali migrantov zastavovať už v Afrike, požaduje rakúsky kancelár

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Uvedený orgán EÚ podľa neho potrebuje nový mandát, aby mohol vyvíjať činnosť v tzv. tretích krajinách po dohode s tamojšími vládami. Frontex by mal okrem toho “zastavovať ilegálnych migrantov na vonkajších hraniciach (EÚ), postarať sa o nich a v ideálnom prípade ich bezodkladne posielať naspäť do krajín pôvodu alebo tranzitu”, myslí si šéf rakúskej konzervatívnej vlády.

    Kurz taktiež označil za nerealistické prerozdeľovať migrantov v rámci EÚ na základe sporných kvót, ktorými podľa neho nie je možné riešiť migračnú krízu z dlhodobého hľadiska.

    “Nepredpokladám, že by mohlo Rakúsko súhlasiť s utečeneckými kvótami, obzvlášť ak tieto nezohľadňujú prílev z predošlých rokov… Základom fungujúceho štátu je predsa to, že rozhoduje sám o tom, akí ľudia a koľko ľudí sa smie prisťahovať,” upozornil kancelár, ktorého krajina sa v júli ujme polročného predsedníctva v Rade EÚ.

    Rakúsky minister vnútra Herbert Kickl medzitým podľa agentúry APA vyjadril obavy z opätovného zosilnenia prílevu migrantov, ktorí sa presúvajú po tzv. balkánskej trase. Upozornil, že “v najhoršom prípade” nariadi uzavretie rakúskych hraníc, keďže situácia z rokov 2015 a 2015 sa nesmie opakovať. Na okamžitý zásah má byť pripravená nová osobitná jednotka pohraničnej a cudzineckej polície, ktorú bude tvoriť 500-600 príslušníkov.

    - Reklama -