Európski ľudovci pozastavili členstvo strany Fidesz. Rozhodnutie podporilo aj KDH

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (druhý sprava) prichádza na predsedníctvo Európskej ľudovej strany. (Autor: TASR)

    Štefanec potvrdil správu, ktorú prostredníctvom Twitteru zverejnil predseda EPP Joseph Daul, že za dočasné pozastavenie členstva hlasovalo 190 delegátov a proti boli iba traja. Podľa Štefanca, ktorý je vedúcim slovenskej delegácie EPP v europarlamente, to znamená, že za toto rozhodnutie hlasovali aj členovia delegácie Fideszu, ktorá môže použiť dokopy 11 hlasov.

    Slovensko, ktoré je v EPP zastúpené stranami KDH, SMK a Most-Híd, má spolu sedem hlasov, pričom jeden z nich patrí Štefancovi ako šéfovi platformy SME Europe v EP. “Dnešné rozhodnutie je dôkazom jednoty EPP a jasným signálom, že v každej situácii presadzujeme dodržiavanie pravidiel,” uviedol Štefanec. Dodal, že za principiálnym postojom ohľadom pozastavenia členstva pre Fidesz stálo aj KDH, čím nasledovalo líniu, ktorú nastolili predseda EPP Joseph Daul a šéf EPP v Európskom parlamente Manfred Weber.

    Podľa Štefanca ide o kompromisné riešenie, s ktorým nakoniec súhlasila aj maďarská vládna strana. V praxi to znamená, že trojčlenný monitorovací výbor zohrá úlohu akejsi vyšetrovacej komisie, ktorá by v horizonte šiestich mesiacov mala rozhodnúť o opätovnom obnovení členstva Fideszu v EPP.

    Maďarskí socialisti: Fidesz stratil schopnosť presadzovať záujmy Maďarska

    Maďarská vládna strana Fidesz prišla o svoju schopnosť presadzovania záujmov, reagoval vo štvrtok predseda opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Bertalan Tóth na rozhodnutie najvyšších politických predstaviteľov Európskej ľudovej strany (EPP) pozastaviť členstvo Fideszu v najväčšej európskej politickej rodine.

    Predseda socialistov zdôraznil, že Fidesz sa v Európskej únii izoloval. “Nenechajme, aby Orbán ohrozil budúcnosť Maďarska. Odteraz musíme záujmy Maďarska obhajovať my, pretože Orbán toho už nie je schopný,” uviedol Tóth na Facebooku.

    Súčasťou kompromisného riešenia, s ktorým nakoniec súhlasila aj maďarská vládna strana, je zriadenie trojčlenného monitorovacieho výboru, ktorý zohrá úlohu akejsi vyšetrovacej komisie. Tá by v horizonte šiestich mesiacov mala rozhodnúť o opätovnom obnovení členstva Fideszu v EPP.

    Členmi monitorovacieho výboru sú bývalý predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, rakúsky exkancelár Wolfgan Schüssel a bývalý šéf europarlamentu Hans-Gert Pöttering. Počas obdobia pozastaveného členstva Fidesz nebude mať právo zúčastniť sa na voľbách v štruktúrach EPP, čiže právo voliť a uchádzať sa o pozície v rámci strany.

    - Reklama -