Európske armády sú po brexite dosť slabé, varuje server

    0
    Tanky poľskej armády (Autor: SITA)

    „Ak sa ústavnými a politickými mechanizmami nepodarí zvrátiť britské referendum o vystúpení z EÚ, Británia, ktorá čelí nevľúdnemu postoju Bruselu, z Únie skutočne vystúpi – a to spustí proces rozpadu, počas ktorého zväzok formálne unitárneho štátu opustí Škótsko a Severné Írsko. V druhej z uvedených krajín môže podobný vývoj obnoviť občiansku vojnu, lebo unionisti sa s pripojením k Írskej republike nezmieria,“ upozornil Dolejší.

    Z hľadiska EÚ môže brexit spustiť domino ďalších „exitov“. Nesmieme navyše zabúdať, že ostrovné kráľovstvo sa stalo druhou najsilnejšou ekonomikou v EÚ, Francúzsko kleslo až na tretie miesto. Odchod Spojeného kráľovstva zapríčiní, že EÚ klesne v celosvetovom meradle až za USA a Čínu. Ešte horšie sa odchod Veľkej Británie prejaví v oblasti bezpečnosti, lebo na ostrove nájdeme najsilnejšiu európsku armádu a výkonné tajné služby. Britská armáda okrem toho disponuje jadrovými zbraňami.

    Brexit a radikalizácia Francúzska

    „Britská armáda by neprežila rozpad krajiny, najmä keby zahŕňal obnovenie násilia v (Severnom) Írsku a angažmán v tejto záležitosti, nehovoriac o nacionalizme v Škótsku, ktoré sa bude nepochybne usilovať o vlastné ozbrojené sily (plány existujú a boli publikované). Bez ohľadu na to, kam teraz dospeje neblahá politická dynamika vo Francúzsku, sa projekty samostatného európskeho balansovania agresívneho Ruska usilujúceho sa o hegemóniu na kontinente brexitom prinajmenšom odkladajú o dekády,“ varoval autor.

    Brexit ovplyvní aj politickú situáciu vo Francúzsku. Môže viesť k víťazstvu radikálnej Marine Le Penovej z Národného frontu v prezidentských voľbách v roku 2017. Ale aj keby vyhral Nicolas Sarkozy, EÚ nemá vyhraté, lebo je k Únii kritický. A to nie je jediný francúzsky problém.

    „Samotná Európa je slabá, jediná jej zvyšná bojaschopná armáda, francúzska, sa nachádza v štáte, ktorý po Hollandovej zákonodarnej arogancii vo veci reformy pracovného práva stojí prvýkrát od roku 1968 takmer na pokraji občianskej vojny. Pri súčasných tempách zmien v Bundeswehri sa alarmujúce nedostatky nepodarí odstrániť ani za dve dekády a Poľsko je už dnes v niektorých kategóriách vojensky silnejšie ako Nemecko. Stručne povedané, spojenej Európe chýba aspoň jedna solídne úplná armáda, ktorá by zvládla projekty spoločnej obrany integrovať a súčasne disponovala, bohužiaľ, nevyhnutným jadrovým deterentom,“ napísal Dolejší.

    EÚ obeť Ruska

    Európa navyše nemá moderné tanky a bez Británie ani solídne loďstvo. Keď si toto všetko spočítame, zistíme, že EÚ bude ľahkou obeťou pre Rusko, ktoré zbrojí a modernizuje svoju armádu. Schopnosť brániť svoje územie ukazuje silu daného zoskupenia a podrobnejší pohľad na EÚ nám ukazuje, že nás čaká niekoľko desiatok rokov ruskej dominancie v Európe. Spojené štáty dali opakovane najavo, že sa hodlajú viac zaoberať svojimi vlastnými záležitosťami. Vracia sa obdobie izolacionizmu.

    Čo s tým? Európska únia by mala umožniť výraznejšiu participáciu občanov na verejnom dianí, ale súčasne by sa mala starať o vzdelávanie más, aby ľudia naozaj vedeli, o čom hlasujú, aby si potom pri ďalšej príležitosti nezvolili Hitlera, Gottwalda alebo brexit. Dolejší sa však obáva, že v celej Európe nastane posun doprava, ktorý bude znamenať posilnenie inštitúcií na úkor občanov.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -