Európska únia vyzýva Rusko a Ukrajinu k zdržanlivosti a deeskalácii napätia, Porošenko hovorí o stannom práve

    0
    Ilustračné foto: Mapa (Autor: ReproFoto: youtube)

    Vzájomná provokácia a streľba

    Ukrajina tvrdí, že ruská pobrežná stráž zajala tri lode ukrajinského námorníctva, na dve z ktorých spustila aj streľbu a zranila dvoch členov posádky. Rusko obvinilo Ukrajinu z provokácií. 

    Európska únia prostredníctvom hovorkyne exekutívy Maji Kocijančičovej takisto odkázala, že očakáva od Ruska znovuobnovenie “práva na plavbu” cez Kerčský prieliv, ktorý Moskva uzavrela.

    Kerčský prieliv

    Ukrajinské vojenské námorníctvo zverejnilo v nedeľu vyhlásenie, podľa ktorého poslalo malú flotilu v zložení troch plavidiel z Odesy do Mariupolu. Táto trasa si vyžaduje plavbu cez Kerčský prieliv.

    Ruské pohraničné hliadky sa podľa neho pokúsili flotile v ceste zabrániť a zámerne vrazili do remorkéra, na ktorom spôsobili škody.

    Ruská strana zasa prostredníctvom oficiálnych miest oznámila, že ukrajinské vojenské lode protizákonne vstúpili do jeho výsostných vôd.

    Moskva môže prístup cez zmienený prieliv medzi Čiernym morom a Azovským morom kontrolovať po tom, ako postavila most prepájajúci Krym s južným Ruskom.

    Azovské more, oblasť konfliku

    Z Azovského mora, lemujúceho Krym od severovýchodu, sa v posledných mesiacoch stáva ďalšia oblasť popri Kryme a Donbase, kde sa prejavuje konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom. Rusko kontroluje Kerčský prieliv a Ukrajina vyčíta Rusku obťažujúce kontroly, ktoré musia podstupovať lode smerujúce do ukrajinských prístavov, ako sú Mariupol či Berďansk.

    Ukrajinský parlament bude v pondelok zasadať na mimoriadnej schôdzi a rozhodovať o vyhlásení stanného práva na území krajiny, vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko v reakcii na eskaláciu napätia s Ruskom v Čiernom mori. Informovala o tom agentúra DPA.

    Stanné právo a pohotovosť vojenskej zálohy

    Porošenko takisto oznámil po mimoriadnom zasadaní Národnej bezpečnostnej a obrannej rady, že do stavu pohotovosti budú uvedené aj vojenské zálohy.

    To však neznamená okamžitú vojenskú mobilizáciu, napísala agentúra DPA s odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru Interfax.

     

    - Reklama -