Európska únia už nie je schopná vyrovnať sa s nárastom nacionalizmu. Ľudia strácajú vieru v európsku integráciu

    0
    Marine Le Pen, šéfka Národného frontu a spolupredsedníčka skupiny Európa národov a slobôd (ENF) v Europarlamente (Autor: SITA)

    V Európe sa zvyšujú protieurópske nálady, ale prezident EÚ Jean-Claude Juncker pokračuje vo svojej politike bez toho, aby sa ju snažil korigovať. Ak sa tento trend nezmení, EÚ nebude môcť v budúcnosti zastaviť nárast popularity nacionalistických pravicových strán. Píše James Neuger na portáli americkej agentúry Bloomberg.

    Ako ďalej Neuger uvádza, výzvy porušiť základné princípy EÚ ako  multilateralizmus, multikulturalizmus a otvorené hranice,  počuť po celej Európe počnúc Viktorom Orbánom na východe až po Marine Le Penovú na západe. „Vzhľadom na to, že na programe rokovania je problém utečencov a rast terorizmu, tak EÚ, ktorá sa skladá z 28 krajín, môže urobiť len málo, aby to zastavila. Popularitu požiadaviek na zvýšenie bezpečnosti posilňuje kult ostrovného štátu,“ píše publicista.

    Celý článok v angličtine TU

    Tento jav sa podľa neho stáva významnou hrozbou rozpadu Únie, a je rozložený dostatočne silno – od bývalých komunistov na východe až na historicky tolerantné Švédsko či Britániu, ktorá je však, ako pripomína, na pokraji vystúpenia z EÚ. „Kolektívna vina preto leží na vedúcich predstaviteľoch EÚ. Ľudia začínajú strácať vieru v európsku integráciu. Máme veľké hodnoty, ale potom sa ukáže, že v praxi sa nedajú realizovať,“ uviedol komentátor s odvolaním sa na slová holandskej  poslankyne Sophie Veldovej.

    - Reklama -