Európska únia si prešla krízou, budúci rok však môže byť vraj ešte oveľa horší

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    Podľa Taylora neprešiel nikdy od roku 1989, keď padol Berlínsky múr a vo východnej Európe sa zrútil komunizmus, geopolitický kaleidoskop kontinentu tak masívnymi zmenami. “Lenže na rozdiel od tohto roku radostných otrasov, ktorý otvoril cestu k európskej integrácii, kríza v roku 2015 hrozila Únii rozkolom a zanechala ju otrasenú, pomliaždenú, skľúčenú a pokrytú novými bariérami,“ podotýka Taylor.

    „Tohtoročné politické a ekonomické šoky pre prílev migrantov, grécky dlh, islamistické násilie a ruské vojenské akcie však na mnohých miestach viedli k návratu hraničných kontrol, vzostupu populistických antieurópskych síl a rekrimináciám medzi vládami EÚ,“ uvádza.

    Poukázal aj na slová Jeana-Claudea Junckera, ktorý označil svoju exekutívu za Komisiu poslednej šance a zvolil šibeničný humor: „Krízy, ktoré tu sú s nami, zostanú – a prídu ďalšie.“

    „Jeho ponurý tón predstavuje konfrontáciu s realitou pre prístup, ´My to dokážeme´, ktorý sa snažila uplatňovať líderka Európy, nemecká kancelárka Angela Merkelová,“ hovorí Taylor a všíma si, akej malej podpory sa Merkelová dočkala od partnerov EÚ vo veci zdieľania migračného bremena. „Väčšina trvala na priorite uzavretia vonkajších hraníc pred vítaním viac než len niekoľkých utečencov,“ oznamuje s tým, že to je čiastočne vyvolané latentným resentimentom voči nemeckej dominancii v EÚ a odvetou za váhanie zdieľať väčšie finančné riziká v eurozóne.

    „Jedným z problémov, ktorý sa zrejme budúci rok ešte zhorší, predstavuje fakt, že hlavní lídri sú natoľko slabí a zamestnaní domácimi výzvami, že nedokážu podniknúť nevyhnutnú kolektívnu akciu. Politické prežitie kancelárky závisí od schopnosti znížiť počet utečencov a ukázať, že má migráciu pod kontrolou. Bez nej by Európu čakali ešte väčšie zmätky a problémy,“ uzatvára Taylor a varuje predovšetkým pred úvahami Británie opustiť eurozónu. „Brexit by posilnil požiadavky na referendum aj v ostatných krajinách, od Poľska po Dánsko, na okraji rokovaní medzi Londýnom a Bruselom o podmienkach britského odchodu a budúcich vzťahoch,“ zakončil Taylor. Zároveň však poznamenal, že ak Británia zostane v EÚ za vylepšených podmienok, niektorí sa obávajú politickej nákazy, keď by si ďalší národní lídri urobili z Bruselu rukojemníkov svojich domácich cieľov.

    Celý text  TU.

    - Reklama -