Európska spravodajská služba? Nie som jej zástancom, netají Kaliňák

    0
    Robert Kaliňák, vicecepremiér a minister vnútra (Autor: Jozef Hübel)

    Ako sa ďalej vyjadril po tom, čo ho prezident Andrej Kiska v stredu večer vymenoval za ministra, hovoriť budú o možných obmedzeniach základných pravidiel fungujúcich v EÚ a ich razantnosti. „Na neštandardnú situáciu treba používať neštandardné metódy a to bude predmetom debaty spolu s vyjadrením solidarity belgickému národu a pozostalým,“ dodal.

    Staronový šéf rezortu vnútra priznal, že nie je zástancom myšlienky spoločnej európskej spravodajskej služby. Diskusie o podobnom projekte väčšinou ožívajú práve po teroristických hrozbách a útokoch. “Nie som, a myslím si, že nie som sám, kto ideu spoločnej európskej spravodajskej služby nepodporuje,“ zdôraznil Kaliňák. 

    „Nejde o to, že by sme boli proti nejakým spoločným bezpečnostným zložkám, to rozhodne nie, výrazne podporuje Európsku pobrežnú a pohraničnú stráž,“ zdôraznil minister. Upozornil ale, že spravodajské služby sú veľmi špecifický nástroj, kde národnosť jednotlivých pracovníkov a ich príslušnosť k domácim službám môže zohrať svoju úlohu.

    „Zoberte si, koľko bolo prípadov sťažností v USA, že jednotlivé služby medzi sebou súperia, kto je dôležitejší, lepší. Toto by asi nebol ten najefektívnejší nástroj,“ povedal Kaliňák pre médiá. Ako priznal, je skôr zástancom toho, aby sa zlepšilo fungovanie tých platforiem, ktoré dnes máme.

    - Reklama -