Európska pohraničná stráž varuje: Islamský štát vyzbrojuje utečencov

    0
    Belgickí policajti na mieste zatknutia Mohameda Abriniho (Autor: SITA)
    Islamský štát podľa Frontexu poskytuje radikalizovaným utečencom aj potrebnú výzbroj a vybavenie, aby mohli v Európe vraždiť civilistov. Európska agentúra na ochranu vonkajších hraníc priznáva aj veľkú pravdepodobnosť, že medzi utečencami sú trénovaní militanti, ktorí sa iba zamiešali medzi ľudí utekajúcich pred vojnou, hladom a extrémnou chudobou. 
     
    „Niektorí ľudia môžu byť radikalizovaní alebo zmanipulovaní teroristickými skupinami, až keď sa dostanú do Európskej únie,“ uviedol výkonný riaditeľ Frontexu Fabrice Leggeri pre portál Voa News. O radikálnych tendenciách niektorých migrantov svedčí aj správa Europolu. 
     
    „Vzhľadom na to, že je v záujme Islamského štátu, aby migračná kríza ešte viac polarizovala obyvateľov EÚ a obrátila časť z nich proti azylantom, je infiltrácia (militantov) do utečeneckých táborov a ďalších zariadení pre migrantov pravdepodobná,“ píše sa v správe, ktorú vydal Europol. 
     
    Podľa európskeho policajného zboru sa od apríla 2016 objavilo približne 300 prípadov, v ktorých sa džihádisti pokúsili naverbovať utečencov smerujúcich do Európy. „Islamský štát chce mať možnosti na výber. Umožňuje mu to rozširovať svoje zahraničné operácie,“ tvrdí analytik a špecialista na terorizmus a národnú bezpečnosť Robin Simcox z think tanku Heritage Foundation. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -