Európska komisia žiada od Británie vysvetlenie

    0
    Brexit, Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Komisia podľa vyjadrenia svojej hovorkyne Miny Andreevovej “berie na vedomie” rozhodnutie Dolnej snemovne britského parlamentu, ktorá schválila dodatok k revidovanej dohode o tzv. brexite na základe návrhu nezávislého poslanca Olivera Letwina.

    Schválenie dodatku znamená, že parlament v sobotu vyjadril dohode iba predbežnú podporu a definitívne tak urobí až vtedy, keď bude prijatá súvisiaca legislatíva o jej zapracovaní do britského práva.

    Johnson by tak mal vzhľadom na nedodržanie zákonnej lehoty požiadať Brusel o ďalší odklad odchodu Británie z EÚ, ktorý je v súčasnosti naplánovaný na 31. októbra.

    Bezprostredne po schválení dodatku však premiér deklaroval, že o ďalšom odklade brexitu “nebude vyjednávať”.

    “Je na vláde Spojeného kráľovstva, aby nás čo najskôr informovala o ďalších krokoch,” napísala Andreevová na Twitteri.

    Hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska nechcel najnovší vývoj okolo brexitu komentovať, doplnila tlačová agentúra APA.

    Jeden z podpredsedov Európskeho parlamentu (EP), rakúsky europoslanec Othmar Karas, podľa nej v súvislosti s dianím v Londýne oznámil, že sa neuskutoční hlasovanie o brexitovej dohode v tomto orgáne EÚ, ktoré bolo naplánované na budúci týždeň.

    Kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona uviedla v reakcii na hlasovanie britských poslancov, že ďalší odklad brexitu “nie je v nikoho záujme”.

    “Dohoda bola dojednaná. Je teraz na britskom parlamente, aby sa vyjadril, že ju prijíma alebo odmieta,” konštatoval Elyzejský palác.

    Macron vyhlásil ešte vo štvrtok, keď Londýn a Brusel dosiahli revidovanú dohodu o brexite, že “si je pomerne istý” jej schválením britskými poslancami.

    - Reklama -