Európska komisia žaluje Slovensko! A toto je dôvod

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Exekutíva EÚ upozornila, že slovenské vnútroštátne právne predpisy poskytujú len možnosť odvolať sa na mimosúdnych správnych orgánoch.

    Na základe vízového kódexu v súlade s nariadením EÚ z roku 2009 a s Chartou základných práv EÚ majú žiadatelia o víza právo na to, aby sa s ich žiadosťou o víza nezaobchádzalo svojvoľne, a musia mať možnosť odvolať sa na príslušnom súde.

    V odpovediach, ktoré Slovenská republika poskytla na formálnu výzvu z roku 2013 a na odôvodnené stanoviská zaslané v rokoch 2015 a 2018, sa neriešia obavy, ktoré vyjadrila Európska komisia. Komisia sa preto rozhodla podať na Súdny dvor EÚ návrh proti Slovensku, ma čo bola slovenská strana dopredu upozornená.

    V nariadení o vízovom kódexe z roku 2009 sa stanovujú postupy a podmienky udeľovania víz na krátkodobý pobyt a letiskový tranzit. Členským štátom Únie sa v ňom ukladá povinnosť umožniť žiadateľom podať odvolanie proti zamietnutiu, zrušeniu alebo odvolaniu víza. Právo na súdne odvolanie proti zamietnutiu udelenia víza potvrdil 13. decembra 2017 aj Súdny dvor EÚ.

    Zmluva o EÚ ukladá členským štátom povinnosť stanoviť dostatočné prostriedky nápravy na zabezpečenie účinnej právnej ochrany v oblastiach, na ktoré sa vzťahuje právo Únie. Charta základných práv EÚ priznáva každému jednotlivcovi, ktorého práva a slobody zaručené právom Únie boli porušené, právo na účinný prostriedok nápravy pred súdom.

    Komisia začala postup v prípade nesplnenia povinnosti už vo februári 2013, keď zaslala slovenským orgánom formálnu výzvu. V októbri 2013 nasledovala ďalšia formálna výzva, v októbri 2014 to bolo odôvodnené stanovisko a vo februári 2015 v poradí druhé odôvodnené stanovisko. Posledným krokom zo strany eurokomisie je žaloba na Súdnom dvore EÚ.

    - Reklama -