Európska komisia začala vyšetrovať podozrivé hovädzie mäso. Ceny mäsa z Poľska začali klesať

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Na údajné obchodovanie s mäsom z chorých kráv upozornila pred vyše týždňom poľská televízna stanica TVN24, ktorej reportér sa nechal zamestnať na bitúnku v Mazovskom vojvodstve. Podľa Európskej komisie sú touto kauzou okrem Poľska, Česka alebo Slovenska zasiahnuté aj Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Estónsko, Fínsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Švédsko a Portugalsko.

    Ceny poľského hovädzieho mäsa začali v posledných dňoch výrazne klesať práve pre škandál so zabíjaním chorých kráv.” Ak tento trend bude pokračovať, producenti by tento rok mohli prísť zhruba o 600 miliónov zlotých (140,39 milióna eur),” povedal predseda Združenia poľských producentov hovädzieho mäsa Jacek Zarzecki.  

    Prípad vyvolal znepokojenie v celej Európe a v pondelok začali týždňovú návštevu Poľska vyšetrovatelia Európskej komisie (EK). Podľa EK kauza okrem Poľska, Slovenska, Česka a Maďarska zasiahla aj ďalšie krajiny Európy vrátane Nemecka, Francúzska, Španielska, Fínska, Švédska či pobaltských štátov.

    Poľsko vyprodukuje ročne zhruba 560.000 ton hovädzieho mäsa, pričom 85 percent z tejto produkcie vyváža do krajín Európskej únie. Krajina podľa AP problém nahlásila rýchlemu výstražnému systému pre potraviny a krmivá (RASFF), ktorý umožňuje rýchlo vypátrať nebezpečné potraviny a stiahnuť ich z trhu.

    - Reklama -