Európska komisia vymáha peniaze od Veľkej Británie za colné podvody. Hrozí podobný osud aj Slovensku?

    0
    Theresa Mayová (Autor: TASR)

    Kým na Slovensku hrozí, že budeme musieť doplatiť za krátenie cla čínskeho textilu a obuvi 300 miliónov eur, Veľkej Británii vypočítali stratu 2,9 miliardy eur. Európska únia dané peniaze vymáha.

    Momentálne pristúpili k druhému kroku, teda opätovnému vymáhaniu peňazí z kauzy, pričom prvé konanie začala Európska komisia už v marci. Prvýkrát o zlom výbere ciel OLAF informoval v roku 2016, pričom o odporúčaní na vymáhanie rozdielu mal písať až v správe v roku 2017. Informoval o tom portál euractiv.sk, v ktorom sa ďalej píše, že Londýn sa proti daným obvineniam bráni.

    „Výpočty úradu, ktorý dohliada na finančné záujmy EÚ, sú údajne „zjednodušené“ a „nadhodnotené“. Britská daňová správa sa proti obvineniam bráni tiež tým, že od roku 2010 prijala stovky opatrení, ktoré pomohli zabrániť úniku viac ako 175 miliárd libier,“ uvádza sa.

    Dané argumenty údajne Európsku komisiu nepresvedčili a následne mala vykonať vlastnú kontrolu v rokoch 2011 až 2017, v ktorej zistili zásadnú vec. A to, že rozsah podvodov bol pravdepodobne vyšší, ako odhadoval OLAF. Rovnako pripomínajú, že si Spojené kráľovstvo riadne neplnilo ani svoju povinnosť ohľadom výberu DPH.

    Hanba pre Britániu

    „Napriek tomu, že bolo informované o rizikách podvodu v súvislosti s dovozom textilu a obuvi s pôvodom v Čínskej ľudovej republike od roku 2007 i napriek tomu, že bolo požiadané, aby prijalo vhodné opatrenia na kontrolu rizika, Spojené kráľovstvo nepodniklo kroky na prevenciu podvodu,“ píše sa v oznámení Komisie.

    Dodnes však svoj „dlh“ nezaplatili, preto im eurokomisár pre rozpočet Günter Oettinger v pondelok 24. septembra poslal odôvodnené stanovisko, v ktorom im dáva dva mesiace na prijatie nápravných opatrení. „Ak krajina do dvoch mesiacov nepríjme náprvné opatrenia, hrozí jej zo strany európskej exekutívy žaloba pred Súdnym dvorom EÚ. Spojené kráľovstvo je zodpovedné za finančné dôsledky svojho porušenia právnych predpisov EÚ,“ píše sa v stanovisku. Nie je isté, či bude čeliť žalobe, avšak jedno je isté. A to, že ide pre Veľkú Britániu o obrovskú hanbu.

    „Pre Londýn ide aj o ďalšiu komplikáciu v rozhovoroch o brexite. Návrh dohody o vystúpení, ktorý v lete predstavil kabinet premiérky Mayovej, totiž počíta s tým, že Británia po vystúpení bude vyberať colné poplatky v mene EÚ. To európska exekutíva okamžite odmietla,“ uvádza sa v článku.

    O tom, že vyšla správa OLAF-u o podhodnocovaní čínskeho tovaru, do ktorého je zapletené aj Slovensko, prvýkrát informoval portál dennikn.sk. V ňom sa písalo, že čínsky tovar sa dovážal morskou cestou do viacerých prístavov, najmä do Hamburgu, odkiaľ sa potom tovar presunul do členských štátov na preclievanie. Podľa správy sa na Slovensku najviac podvodov dialo v rokoch 2013 až 2014, keď v tom čase bol šéfom Finančnej správy František Imrecze.

    Ten však postup OLAF v prípade vyčíslenia hodnoty tovaru odmieta a v danej veci prebehlo viacero rokovaní s OLAF-om. „My nemienime akceptovať to, že by sme mali tento colný dlh zaplatiť a budeme sa o svoju pravdu biť všetkými možnými nástrojmi,“ uviedol. Následne však kvôli veľkému tlaku verejnosti a politikov z postu rezignoval. Treba však dodať, že zo strany  EK voči Slovensku zatiaľ neprebieha žiadne právne konanie. 

    - Reklama -