Európska komisia poslala Poľsko na súd. A toto je dôvod

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Cieľom právnych rozhodnutí eurokomisie, ktoré sa týkajú rôznych odvetví a oblastí politiky EÚ, je zaistiť riadne uplatňovanie práva EÚ v záujme občanov a podnikov.

    V oblasti životné prostredie sa komisia rozhodla postúpiť na Súdny dvor EÚ prípad Poľska za pokračujúcu ťažbu dreva v Bielovežskom pralese, ktorý je chráneným územím sústavy Natura 2000.

    Keďže výrub lesa prebieha vo veľkom rozsahu, EK žiada Súdny dvor EÚ o predbežné opatrenia, aby Poľsko práce okamžite zastavilo.

    Poľské orgány 25. marca 2016 prijali rozhodnutie, ktorým povolili trojnásobné zvýšenie ťažby dreva v oblasti Bielovežského pralesa, ako aj výrub v oblastiach, ktoré boli doposiaľ z ťažby vylúčené. Podľa eurokomisie tieto opatrenia, ktoré zahŕňajú aj výrub storočných stromov, sú pre integritu tejto lokality veľkou hrozbou.

    Bielovežský prales je útočiskom druhov a biotopov závislých od charakteristík pralesa vrátane dostupnosti odumretého dreva. Pre niektoré z týchto druhov je prales najvýznamnejším alebo posledným zvyšujúcim miestom na život. Komisia upozornila, že zvýšená ťažba nie je v súlade s ochrannými cieľmi lokality a prekračuje rámec potrebný na zaistenie udržateľného využívania pralesa.

    Komisia v apríli 2017 vydala odôvodnené stanovisko, v ktorom vyzývala Poľsko, aby sa rozsiahleho výrubu zdržalo. Lehota na vyhovenie žiadosti bola jeden mesiac, Poľsko však aj napriek tomu začalo svoj plán zvýšenej  ťažby dreva realizovať.

    - Reklama -