Európska komisia posilňuje bezpečnosť. Existuje naliehavá potreba výraznejšej justičnej spolupráce vo všetkých krajinách Únie, uviedla eurokomisárka

    0
    Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová (Autor: SITA)

    Iniciatíva má zabezpečiť, aby sa v plnej miere využíval potenciál systému ECRIS, ktorý sa už teraz vo veľkej miere uplatňuje pri výmene informácií z registrov trestov občanov EÚ. Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová počas pracovného výjazdu EK do Štrasburgu uviedla, že novembrové teroristické útoky v Paríži sú dôkazom toho, že existuje naliehavá potreba výraznejšej justičnej spolupráce vo všetkých krajinách EÚ. 

    “Systém ECRIS je dôležitým nástrojom boja proti cezhraničnej trestnej činnosti. Členským štátom umožňuje uskutočňovať výmenu informácií o predchádzajúcich odsúdeniach osôb kdekoľvek v EÚ. Náš návrh má za cieľ zdokonaliť tento nástroj tak, aby sa zabezpečil ľahší prístup k informáciám o odsúdeniach občanov z krajín mimo EÚ,” vysvetlila Jourová. Pripomenula, že sudcovia, prokurátori alebo polícia budú mať k dispozícii lepšie prostriedky na celoeurópsku spoluprácu, čím sa zaručí bezpečnosť občanov v celej EÚ. 

    Zároveň dodala, že do vytváranej databázy budú zahrnuté aj odtlačky prstov trestaných občanov z krajín mimo EÚ, čím Európania získajú dôležitý nástroj na riešenie situácií, keď dochádza k využívaniu falošných totožností. 

    Systém ECRIS, ktorý bol vytvorený v roku 2012, umožňuje národným súdnym orgánom vyhľadávať informácie o predchádzajúcich trestnoprávnych odsúdeniach občanov v iných členských štátoch buď pre potreby súdnych konaní, alebo na iné účely, napríklad kriminálne vyšetrovanie. Tento systém členským štátom umožňuje rýchlu a efektívnu výmenu informácií, čo prispieva k zlepšovaniu prevencie a boja proti cezhraničnej trestnej činnosti a terorizmu.

    Členské štáty v súčasnosti prostredníctvom systému ECRIS zasielajú každoročne približne 288.000 žiadostí o informácie o predchádzajúcich trestnoprávnych odsúdeniach v celej EÚ. Rozšírenie systému o údaje z tretích krajín zabezpečí, aby boli v systéme ECRIS jednoducho prístupné aj informácie o štátnych príslušníkoch tretích krajín odsúdených v EÚ.

    - Reklama -