Európska komisia navrhla opatrenia proti radikalizácii na internete

    0
    Komisár EÚ pre migráciu a občianstvo Dimitris Avramopulos (Autor: TASR)

    Komisia navrhla niekoľko opatrení, ktoré sa majú prijať v nadchádzajúcich mesiacoch na posilnenie podpory poskytovanej členským štátom EÚ. EK chce dosiahnuť pokrok v tejto oblasti ešte pred septembrovým neformálnym summitom o bezpečnosti.

    Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos vyhlásil, že je potrebné vyvinúť väčšie úsilie na to, aby bolo možné Európanov chrániť na internete i mimo neho. “Jednou z oblastí, v ktorých pociťujeme naliehavú potrebu konať, zostáva boj proti teroristickej propagande na internete. Komisia bude v prípade potreby konať a nezavrhuje žiadnu z možností,” konštatoval.

    Podľa komisára pre bezpečnostnú úniu Juliana Kinga sa EÚ vlani intenzívne snažila odstrániť informačné medzery, bojovať proti radikalizácii, posilniť kybernetickú odolnosť a chrániť verejné priestranstvá, pričom tento komplexný prístup začína prinášať ovocie.

    “Problém terorizmu musíme riešiť pri koreni. Náš boj musíme zamerať na radikalizáciu, ktorá môže ľudí v Európe priviesť k násilníckym a extrémistickým ideológiám,” opísal situáciu King.

    Prvým krokom, ktorý EK prijme v nadväznosti na odporúčania expertnej skupiny na vysokej úrovni pre oblasť radikalizácie, ktorá vznikla v júli 2017, bude posilnenie koordinácie na úrovni EÚ s cieľom predchádzať terorizmu. Komisia posilní opatrenia proti radikalizácii vo väzniciach a proti teroristickej propagande na internete aj mimo neho. Komisia tiež skúma, akými konkrétnejšími krokmi by sa dalo lepšie reagovať na teroristický obsah na internete, a následne rozhodne, či treba prijať právne predpisy.

    Exekutíva EÚ upozornila, že v nadväznosti na územné straty Islamského štátu v Sýrii a Iraku zorganizuje v apríli konferenciu, na ktorej sa bude diskutovať o tom, ako členské štáty riešia otázku navrátilcov z bojísk v Iraku a Sýrii, vrátane ich žien a detí.

    EK zriadila sieť odborných stredísk v oblasti kybernetickej bezpečnosti a výskumné a odborné stredisko pre kybernetickú bezpečnosť. V prvom štvrťroku 2018 EÚ na túto sieť vyčlenení 50 miliónov eur. Ďalších päť miliónov eur pôjde na posilnenie dešifrovacích kapacít policajnej agentúry Europol.

    Pokiaľ ide o ochranu verejných priestranstiev, EK informovala, že sa zintenzívňuje spolupráca medzi súkromnými prevádzkovateľmi verejných priestranstiev, ako sú dopravné uzly, štadióny a nákupné centrá, a miestnymi a regionálnymi orgánmi. Cieľom je lepšia výmena informácií a usmernení v oblasti odhaľovania hrozieb, ako aj testovanie nových technológií a bezpečnostných riešení. Spolupráca s požičovňami automobilov má preskúmať spoločné opatrenia, vďaka ktorým by si teroristi mohli ťažšie požičať automobily na spáchanie útokov.

    V januári chce komisia zverejniť súbor nástrojov pre bezpečnosť, ktorý by mal poskytnúť vodičom nákladných vozidiel, prepravným spoločnostiam a iným zainteresovaným stranám usmernenia, ako postupovať v prípade teroristických hrozieb. V rámci tohto úsilia Výbor regiónov pripravuje na 8. marca konferenciu s primátormi miest z celej Európy.

    V stredajšej správe sa bilancuje aj pokrok dosiahnutý v oblasti výmeny informácií, financovania terorizmu, výskumu v oblasti bezpečnosti a bezpečnosti leteckej prevádzky. Komisia vyzvala Radu EÚ a Európsky parlament, aby v nadchádzajúcich týždňoch dosiahli dohodu o Európskom systéme pre cestovné informácie a povolenia (ETIAS) a o návrhoch na posilnenie Schengenského informačného systému (SIS).

    - Reklama -