Európska aliancia tlačových agentúr, vrátane slovenskej agentúry SITA, ostro odsúdila nový poľský mediálny zákon

    0
    Tisíce ľudí protestovali v Poľsku proti krokom novej vlády. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Sloboda slova a nezávislosť médií sú dve základné požiadavky udržateľnej demokracie a je povinnosťou všetkých demokratických síl tieto princípy obhajovať. Zásadnou podmienkou pre nezávislosť tlačovej agentúry je transparentný právny rámec, ktorý zabezpečí tiež nezávislosť jednotlivých zúčastnených žurnalistov, zdôraznila EANA vo svojom vyhlásení.

    Členmi EANA sú tlačové agentúry v 32 európskych krajinách. Aliancia slúži ako fórum pre spoluprácu a informovanie o dianí, ktoré sa týka pôsobenia tlačových agentúr. Pre demokratickú spoločnosť má obrovský význam, aby tlačové agentúry pracovali v súlade s princípmi slobody tlače a nestranného spravodajstva. Jedným z hlavných záujmov EANA je, aby tlačové agentúry fungovali v súlade s týmito pravidlami a mali na to ekonomické i právne podmienky.
    Preto Rada EANA vyzýva poľskú vládu, aby zobrala tieto stránky do úvahy a zabezpečila, že poľská tlačová agentúra PAP bude aj v budúcnosti poskytovať nestranné a dôveryhodné spravodajstvo ako nezávislá agentúra médiám v Poľsku i v zahraničí. Dnešné vyhlásenie EANA podpísal jej generálny tajomník Erik Nylen.

    Nový poľský mediálny zákon, ktorý prezident Andrzej Duda podpísal 7. januára, ustanovuje zánik mandátov členov doterajšieho vedenia a dozorných rád poľských verejnoprávnych médií a vymenovanie nových dáva do rúk vláde.

    Európska komisia sa na Poľsko obrátila so žiadosťou o vysvetlenie, ako nový mediálny zákon, na základe ktorého má nových členov vedenia verejnoprávnych médií vymenovať minister štátnej pokladnice, a teda vláda, korešponduje s pravidlami EÚ o slobode médií. Poľská vláda však akékoľvek obavy o slobodu médií v krajine odmieta.

    Sporné opatrenia v mediálnej oblasti vyvolali v Poľsku vlnu protestov, ktorých účastníci obvinili vládnucu konzervatívnu stranu Právo a spravodlivosť z oslabovania demokratických slobôd v krajine považovanej za obrancu ekonomickej a politickej stability v Európe.

    Do Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) patrí aj Slovenská informačná a tlačová agentúra (SITA), ktorá tiež ostro odsúdila novú represívnu poľskú mediálnu legislatívu.

    - Reklama -