Europoslankyni nie je po chuti programové vyhlásenie vlády. Za toto zvozila Ficov kabinet

    0
    Europoslankyňa Jana Žitňanská (Autor: SITA)

    “Bola som nemilo prekvapená, že novovzniknutá koalícia nezaradila medzi svoje priority aj návrhy na riešenie situácie ľudí so zdravotným postihnutím. Ide o nezanedbateľnú časť našej spoločnosti a pre množstvo problémov, s ktorými sa dennodenne stretávajú, je to pre mňa nepochopiteľné a neprijateľné,” uviedla Žitňanská.

    Upozorňuje, že dnes, keď sa narodí dieťa so zdravotným postihnutím, rodičia absolútne nedostávajú potrebnú podporu a informácie, ktoré by mali. Myslí si, že takisto to platí aj o samotnom dieťati. “Je zrejmé, že čím lepšiu starostlivosť a podporu dostane takéto dieťa, tým lepšie sa bude vedieť integrovať do spoločnosti a kvalita jeho života bude neporovnateľne vyššia,” tvrdí Jana Žitňanská. 

    Poslankyňa Európskeho parlamentu tiež upozorňuje na potrebu skvalitniť posudkovú činnosť nielen zjednotením lekárskej a sociálnej posudkovej činnosti, ale aj zavedením Medzinárodnej klasifikácie funkčnej schopnosti, dizability a zdravia. Toto by malo za následok menšiu záťaž pre osoby ZŤP pri vybavovaní žiadostí ako aj lepšiu adresnosť.

    “Mnohé deti s ťažkým postihnutím alebo onkologickým ochorením dnes nemôžu poberať príspevky na kompenzáciu len preto, že nespadajú do existujúcej tabuľky,” dodala europoslankyňa. Ďalšie opatrenia, ktoré by mali tvoriť súčasť programového vyhlásenia vlády, by sa podľa Jany Žitňanskej mali týkať vytvorenia podmienok pre integráciu detí s postihnutím, napríklad zavedenie nárokovateľnosti na asistentov učiteľa. Školy by mali byť posilnené o špeciálnych pedagógov a psychológov. Rovnako by sa podľa Žitňanskej malo zvýšiť úsilie štátu integrovať osoby so ZP na otvorenom trhu práce. 

    Europoslankyňa vidí aj potrebu výrazne zvýšiť ohodnotenie rodičov, ktorí sa starajú doma o svoje ťažko postihnuté deti. “Staronový minister sociálnych vecí Richter, ale aj premiér Fico sľúbili pred voľbami zvýšiť príspevok na opatrovanie z terajších 220 na 247 eur. Keď sa však pozrieme na to, koľko títo rodičia šetria štátu tým, že dieťa nedajú do zariadenia, je táto suma doslova výsmechom,” myslí si Jana Žitňanská.

    Nová vláda má podľa ústavy povinnosť do 30 dní od vymenovania predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť jej svoj program a požiadať poslancov o dôveru. Prezident vládu vymenoval 23. marca. 

    - Reklama -