Europoslankyňa oddaná Ficovi: Kaliňák je v konflikte záujmov, mal by si vymeniť ministerstvo

    0
    Europoslankyňa Monika Smolková (Smer-SD) (Autor: TASR)

    „Vzdávam mu veľkú poklonu, pretože sme excelentní v rámci Európy aj v rámci sveta. V mojej kritike som nešla tak ďaleko, že by mal okamžite odstúpiť a uvoľniť miesto, nemyslím si, že je do niečoho namočený,“ vyjadrila sa na adresu Roberta Kaliňáka Smolková. Riešenie vidí v tom, že by si na čas vymenil ministerstvo s niektorým z kolegov. „Veľmi si jeho ministerské schopnosti vážim, je manažér. Bohužiaľ, kauza Bašternák spadla pod jeho ministerstvo, aj keď mal legálne obchody s pánom Bašternákom,“ dodáva europoslankyňa a priznáva, že osobne o kauze s Kaliňákom nehovorila.

    Na otázku, prečo ostatní straníci v Smere Kaliňáka otvorene nekritizujú, odpovedala: „Každý je niekde uplatniteľný, každý je zodpovedný sám za svoje vyjadrenia. Každý sa rozhoduje, kedy čo povie. Ja som sa rozhodla, že to poviem verejne.“ Smolková tiež tvrdí, že ak by Slovensko momentálne nepredsedalo EÚ o kauze by sa nevyjadrila. „No vnímala som, ako sa na nás pre to dívajú iné štáty,“ povedala europoslankyňa pre Denník N, redaktorka však podotkla, že premiér situáciu vníma opačne a tvrdí, že práve pre predsedníctvo by sa škandály rozmazávať nemali.

    Fico má vždy pravdu

    „Mnohokrát pochopím, čo pán premiér povedal, až o týždeň, dva, tri mesiace a vždy má pravdu,“ odpovedala europoslankyňa a dodala, že v mnohých prípadoch Ficovým rozhodnutiam nerozumela, čas však ukázal, že mal pravdu. Podľa nej je správne aj to, že premiér ostáva bývať v komplexe Bonaparte. „Pán Sulík má excentrické názory. Keby bol premiér, Sobrance by sa vyľudnili,“ myslí si o Ficovom kritikovi.

    Vyšetrovanie sporných DPH vratiek ju podľa jej slov mrzí, ale nevie posúdiť, kto za kauzu ponesie politickú zodpovednosť, či to, prečo minister neprizná, že je to problém. „Ale keď ste sa pýtali na protesty a poznám pána Sulíka a z médií pána Matoviča, a vidím, že sú úplne mimo, a nemajú čo v európskej politike robiť, oni robia len hurá efekt, tak si myslím, že pán premiér má pravdu,“ dodáva europoslankyňa.

    Na ministra vnútra sa vypytujú aj v Bruseli

    Kaliňák zaujíma aj politikov v Bruseli. „Rezonuje to hlavne u nás vo frakcii socialistov a demokratov. Dosť to rezonuje, mali sme čo vysvetľovať aj v súvislosti s utečencami,“ vyhlásila Smolková a dodala, že keby nebolo problémov s utečencami, minister by na pretras možno ani neprišiel. „Ale jedno s druhým súvisí. Naši kolegovia, hlavne francúzski, belgickí, sú k nám veľmi kritickí,“ myslí si europoslankyňa.

    V Europarlamente Smolková absolvovala výbor pre kultúru, šport, vzdelanie a regionálny rozvoj. „Páni ministri, ktorí boli u nás – minister kultúry, školstva alebo pán Pellegrini – boli excelentní,“ vyhlásila a dodala, že bola hrdá a mala zimomriavky.  

    - Reklama -