Europoslanec Zala: EÚ vôbec nie je v kríze

    0
    Europoslanec za Smer-SD Boris Zala. (Autor: pk)

    “My nie sme Spojené štáty európske v zmysle, ako sú Spojené štáty americké, čiže nemáme jedného federálneho prezidenta a jednu federálnu vládu, ktorá by riešila 90 percent problémov. My sa na každej veci musíme znovu dohodnúť. To znamená 28 premiérov EÚ sa musí na každom probléme dohodnúť, musia nájsť spoločnú reč, čo je veľmi komplikované, čo nepozná žiaden federálny štát, ani Kanada, ani Austrália, ani Brazília. A toto je niečo, čo je v EÚ nebývalé,” zdôraznil.

    Domnieva sa, že program, ktorý začali lídri EÚ riešiť už na Bratislavskom summite – teda vyrovnávanie životnej úrovne medzi východnými a západnými krajinami alebo medzi južnými a severnými, mzdové vyrovnávanie, vyrovnávanie sociálnych podmienok dôchodkov, minimálnej mzdy – to je podľa europoslanca ten najväčší program, ktorý bude EÚ riešiť najbližších približne osem rokov.

    “Verím, že v tom budeme úspešní a to vyrovnanie, povedzme medzi životnou úrovňou Slovákov a životnou úrovňou Francúzov, za tých osem rokov už bude minimálny rozdiel. To by som videl ako veľkú výzvu,” porovnal, pričom dodal, že vyrovnanie je možné len vtedy, keď bude “sociálna Európa”. Čo v jeho ponímaní znamená, keď budú mať členské štáty spoločné a približne rovnaké daňové zákony, poisťovnícky systém, poistenie nezamestnanosti, vytváranie pracovných miest a úplne voľný trh aj v oblasti služieb, čo zabezpečí priestor, aby Slováci zarábali toľko isto, ako napríklad Francúzi.

    “To si vyžiada celoeurópske regulácie a uvidíte, že prídu desiatky ľudí, ktorí budú tvrdiť, že Slovensko stráca suverenitu, lebo všetko rieši Brusel. Ale bez toho, aby sme nenašli spoločné európske riešenie, sa nikdy ani nevyrovnáme v životnej úrovni. Toto napätie medzi zneužívaním pojmu národnej suverenity a medzi tým, čo chceme dosiahnuť, teda vyššiu životnú úroveň, bude veľké napätie aj vnútropolitické,” konštatoval.

    Ďalšiu veľkú výzvu vidí v tom, že EÚ sa musí postaviť na nohy sama, aby jednotlivé štáty neboli vydané napospas politike veľkých mocností. “Napríklad Číne, Spojeným štátom americkým, Rusku. EÚ potrebuje vybudovať svoje vlastné obranné a bezpečnostné inštitúcie, pretože žiaden štát, ani taký veľký štát, ako Nemecko, nie je dnes schopný sa ubrániť sám. Či už povedzme proti obchodnej politike Číny, alebo dnes proti obchodnému protekcionizmu prezidenta Trumpa. Vieme sa ubrániť len spoločne, na európskej báze,” uzavrel Zala.

    - Reklama -