Europoslanci žiadajú pre vraždu novinára Kuciaka medzinárodný tím s Europolom

    0
    Europoslanci Ingeborg Grässleová (EPP, Nemecko) a Claude Moraes (S&D, Veľká Británia) (Autor: TASR)

    “Žiadame o spoločný vyšetrovací tím s Europolom a ten prinesie transparentnosť do vyšetrovania,” povedal Claude Moraes, podľa ktorého by sa Europol takto mohol dostať ku všetkým dokumentom, a to by prinieslo viac transparentnosti. “Musí tu byť vyšetrovanie, ktoré musí byť bez procedurálnych chýb. Polícia a prokurátor vám musia ukázať, že sú schopní to robiť a robiť to úspešne,” doplnila Ingeborg Grässleová.

    Europoslanci sa aj po návšteve vo Veľkej Mači, kde došlo k dvojnásobnej vražde, zhodli, že Slovensko je v ťažkej situácii. Vidia, že ľudia nedôverujú polícii a ďalším inštitúciám. Podľa Grässleovej by bolo dobré sa bližšie pozrieť na tvrdenia zavraždeného novinára Jána Kuciaka ohľadom blízkosti osôb napojených na organizovaný zločin.

    Delegácia hovorí aj o potrebe pozrieť sa na dianie v Slovenskom pozemkovom fonde, ako sa prenajíma pôda a tiež na to, ako sa prideľujú eurofondy. Europoslancov zaujímali aj agrodotácie.

    Pri svojej návšteve na Slovensku hovorili s premiérom Robertom Ficom, ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, predstaviteľmi polície či prokuratúry. “Dali sme jasne najavo, že si želáme čo najobjektívnejšie a najkomplexnejšie vyšetrovanie,” povedal Moraes. Europoslanci priznávajú, že na Slovensku videli aj “dosť nezvyčajné veci”.

    Zistenia budú prezentovať na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu. Súčasťou správy bude aj otázka slobody tlače a postavenia novinárov. Vo všeobecnosti je podľa europoslancov potrebné venovať sa aj otázkam dodržiavania ľudských práv.

    O stretnutí s europoslancami informoval aj policajný prezident Tibor Gašpar. “Informovali sme o doterajšej činnosti polície, o medzinárodnej súčinnosti, ktorú nám poskytujú viaceré krajiny, tiež sme riešili otázku komunikácie s talianskou stranou o minulosti niektorých talianskych občanov na území Slovenska, a do akej miery sa zaujímame o tieto poznatky,” uviedol na sociálnej sieti Facebook.

    Riešili sa podľa neho aj otázky, do akej miery je politika zaangažovaná do činnosti polície. “Respektíve, aké je presné postavenie ministra vnútra vo vzťahu k prezidentovi policajného zboru,” doplnil. Diskusia bola podľa neho vecná.

    Podľa europoslanca Ivana Štefanca je návšteva misie Európskeho parlamentu iba začiatkom práce europarlamentu v tejto závažnej veci. Na konci budú podľa jeho slov konkrétne výsledky a návrhy pre zlepšenie kontroly čerpania eurofondov, zabránenie cezhraničným daňovým podvodom a zvýšenie ochrany novinárov.

    “V apríli bude predložená rezolúcia s konkrétnymi odporúčaniami Európskej komisii aj vláde SR. Práca bude pokračovať v podobe rokovaní výboru pre boj s daňovými a finančnými podvodmi (TAXE3), v ktorom budem aj ja pôsobiť. Prípady, ktoré Ján Kuciak otvoril, nezapadnú prachom, ale bude im na európskej pôde prikladaná najvyššia dôležitosť,” avizoval.

    - Reklama -