Europoslanci prijali smernicu, ktorá má zrovnoprávniť ženy, pomôcť otcom aj matkám. Čítajte, čo bude záväzné pre všetky štáty EÚ

    0
    Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

    Za smernicu, na ktorej znení sa už poslanci neformálne dohodli s ministrami členských štátov (Rada EÚ), sa vyslovilo 490 členov EP, 82  hlasovalo proti a 48 sa zdržalo hlasovania. Ide o právny dokument, ktorý definuje minimálne požiadavky záväzné pre všetky krajiny EÚ.

    Nová právna úprava, reagujúc na spoločenské zmeny, by mala umožniť otcom intenzívnejšie sa zapojiť do rodinného života a matkám skorší návrat do práce. Smernica by tiež mala prispieť k zrovnoprávneniu žien na pracovisku.

    Nová legislatíva ukladá členským štátom prijať nasledovné právne predpisy:

    – právo na minimálne 10 pracovných dní otcovskej dovolenky v období po narodení dieťaťa (platená minimálne na úrovni nemocenskej dávky) a pokiaľ to vnútroštátna legislatíva danej krajiny umožňuje, aj pre rovnocenných druhých rodičov;

    – právo na dva mesiace neprenosnej platenej rodičovskej dovolenky, ktoré by malo rodinám vytvoriť vhodné podmienky na vyváženejšie rozdelenie starostlivosti o dieťa;

    – právo na primeranú výšku príspevku počas minimálneho neprenosného obdobia rodičovskej dovolenky, ktorá by mala brať do úvahy stratu príjmu domácnosti a umožniť jej lepšie platenému členovi, ktorým je nezriedka muž, jej reálne využitie;

    – právo na päť dní opatrovateľskej dovolenky ročne pre zamestnancov poskytujúcich osobnú opateru rodinnému príslušníkovi alebo osobe žijúcej v spoločnej domácnosti, ktorá ju potrebuje z vážneho zdravotného alebo s vekom súvisiaceho dôvodu.

    Schválený text zdôrazňuje, že ide o minimálnu harmonizáciu, čiže členské štáty so štedrejšími systémami rodičovskej dovolenky nemusia znižovať svoje štandardy.

    Pracujúci rodičia a opatrovatelia by mali mať právo požiadať zamestnávateľa o úpravu rozvrhnutia svojho pracovného času a pokiaľ je to možné aj s využitím inštitútov práce na diaľku či flexibilného pracovného času.

    Zamestnávatelia by pri posudzovaní žiadostí o flexibilnú organizáciu práce mali podľa EP zohľadňovať okrem vlastných zdrojov a prevádzkových kapacít aj potreby rodičov detí so zdravotným postihnutím alebo dlhodobou chorobou, či potreby osamelých rodičov.

    Spravodajca pre túto smernicu, maltský poslanec David Casa upozornil, že ide o právnu úpravu, ktorá investuje do väčšej rovnosti žien a mužov a lepšieho rozdelenia zodpovednosti.

    “Ženy trpia nedostatkom rovnosti, ktorá vedie k rozdielom v platoch a dôchodkoch. Teraz budú mať podporu pre vstup na trh práce a dosiahnutie svojho plného potenciálu a otcovia budú zohrávať väčšiu úlohu pri výchove svojich detí,” opísal situáciu.

    Dodal, že nová smernica prináša výhody aj členom rodiny, ktorí sa starajú o staršiu generáciu a “je dobrá pre mužov, ženy, rodiny a ekonomiku”.

    Smernica vstúpi do platnosti dvadsať dní po jej zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Členské štáty budú mať následne tri roky na transponovanie jej ustanovení do svojich vnútroštátnych predpisov.

    - Reklama -