Europoslanci chcú, aby sa téma migrácie a kvót vrátila na summity EÚ

    0
    Budova Európskeho parlamentu v Bruseli (Autor: SITA)

    Tusk a Juncker v pléne europarlamentu zhodnotili výsledok marcového summitu EÚ v Bruseli. V následnej debate lídri politických skupín európskych zákonodarcov Tuskovi pripomenuli, že je potrebné, aby bol “migračný balík” opätovne zaradený do programu nadchádzajúcich summitov. Poslanci zároveň vyjadrili nádej, že premiéri a prezidenti sa na summitoch dokážu dohodnúť na zadefinovaní spoločnej pozície k migračnej politike EÚ.

    Šéf frakcie liberálov a demokratov v EP (ALDE) Guy Verhofstadt pripomenul Tuskovi, že europarlament už má pozíciu k migračnému legislatívnemu balíku, chce o ňom rokovať, a známa a jasná je aj pozícia Európskej komisie. Chýba už len spoločná pozícia Rady (členských štátov), aby bolo možné prikročiť k “drastickej reforme migračnej politiky”.

    Ako ďalšie opatrenia, ktoré by mali byť na pracovnom stole budúcich summitov, europoslanci označili lepšiu ochranu vonkajších hraníc EÚ, zavádzanie národných kvót na prijímanie migrantov a zopakovanie myšlienky “Marshallovho plánu” EÚ pre Afriku.

    Poslanci zároveň zdôraznili potrebu pokračovať v reforme eurozóny, dokončiť bankovú úniu, začleniť Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) do bežného fungovania Únie, čo by malo zabezpečiť dostatočnú fiškálnu kapacitu eurozóny (rozpočet), a tiež zaviesť mechanizmus na monitorovanie korupcie a právneho štátu v členských krajinách EÚ.

    Niektorí poslanci EP požiadali Tuska, aby sa aj politická situácia v Maďarsku a Poľsku dostala do pracovnej agendy európskych lídrov v Bruseli. Verhofstadt pripomenul, že by sa tak malo stať hlavne pre porušovanie zásad právneho štátu a slobody médií.

    Najbližší pravidelný summit EÚ sa bude konať v Bruseli koncom júna (28.-29.6.).

    - Reklama -