Europoslanci Fideszu zrejme môžu pokračovať vo frakcii EPP

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (druhý sprava) prichádza na predsedníctvo Európskej ľudovej strany. (Autor: TASR)

    Ak sa europoslanci rozhodnú, že chcú pokračovať vo svojej práci v rámci EPP, tak aj napriek pozastaveniu členstva ich strany v tejto kresťanskodemokratickej politickej skupine budú môcť pokračovať, dokonca môžu získať aj vedúce pozície v parlamente či v odborných výboroch, uviedli nemenované zdroje pre Népszavu.

    Frakcia EPP bude mať v stredu ustanovujúcu schôdzu v Bruseli, na ktorej si zvolí staronové predsedníctvo – potvrdí na poste predsedu Manfreda Webera a zrejme aj znovuzvolených doterajších členov vedenia.

    Na svojom podpredsedníckom poste zostane aj József Szájer z Fideszu, ak sa o túto funkciu bude uchádzať a ak dostane potrebný počet hlasov. Poslanci sa musia prihlásiť do predsedníctva v utorok dopoludnia.

    K pozastaveniu členstva Fideszu v EPP došlo 20. marca v reakcii na bilbordovú kampaň maďarskej vlády namierenú proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie.

    Viaceré členské strany EPP požadovali vylúčenie Fideszu z tejto najväčšej európskej politickej rodiny, k čomu napokon nedošlo aj vzhľadom na nadchádzajúce eurovoľby.

    - Reklama -