Europol priznal teroristov medzi utečencami. Zločinecká sieť siaha až do Čiech

    0
    Migranti snažiaci sa preraziť plot medzi Gréckom a Macedónskom (Autor: SITA)

    Šokujúce skutočnosti o organizovanej sieti pašerákov falošných pasov Europol odhalil v gréckom utečeneckom tábore. Tridsať špecialistov z európskej policajnej organizácie pritom podľa portálu France24 odleteli do Atén iba pred niekoľkými dňami.

    Vyšetrovatelia sa zameriavali na vyhľadávanie potenciálnych džihádistov medzi tisíckami utečencov v táboroch. Podľa hovorcu Europolu Alexandru Niculae bude tím špecialistov porovnávať rôzne databázy s informáciami o terorizme a na základe ich kontroly hľadať a analyzovať potenciálne nebezpečenstvo. Misia sa sústredila na tábory na gréckej pevnine.

    Pôsobia aj v Čechách

    Vyšetrovanie potvrdilo, že medzi nevinnými utečencami sa v táboroch organizujú aj príslušníci Islamského štátu, ktorí sa zameriavajú na distribúciu falošných pasov pre svojich spolubojovníkov. Teroristi po získaní takéhoto pasu môžu po Európe cestovať s falošnou „čistou“ identitou. Vlastníci týchto falošných dokladov môžu v Európskej únii požiadať o azyl a neskôr sa stať jej obyvateľom. Takýmto spôsobom sa môžu neskôr napojiť na teroristické bunky pôsobiace v európskych krajinách.

    Špecialisti podľa portálu Daily Mail tvrdia, že pašerácke cestičky extrémistov vedú z Iraku a Sýrie cez Grécko až do Rakúska. „Europol identifikoval falošné pasy, ktoré boli určené pre vybraných členov ISIS,“ cituje britský portál talianske noviny La Stampa. Podľa najnovších informácií od gréckej vlády do krajiny denne príde v priemere 150 migrantov. V súčasnosti sa v utečeneckých táboroch nachádza približne 58-tisíc ľudí.

    Europolu sa teda podarilo zmariť niekoľko podobných operácií týkajúcich sa falšovania dokumentov v Grécku a dokonca aj v Čechách. Jedna z kriminálnych skupín, ktoré boli do prípadu zapletené, mala totiž základňu v Českej republike. Jej príslušníci upravovali ukradnuté pasy a dokumenty, ktoré potom predávali migrantom. Cena dokladov sa pohybovala v rozmedzí 100 až 3000 eur, v závislosti od kvality či príslušnosti ku krajine.

    Pasy sú veľmi žiadaný tovar

    „Za posledné dva roky sme zaznamenali, že zločinci investujú stále viac prostriedkov do výroby falošných dokladov a podporujú rastúci čierny trh spojený s migračnou krízou,“ vyhlásil riaditeľ Europolu Rob Wainwright, podľa ktorého mala práve táto operácia čierny trh narušiť.

    Europol čierny trh s falošnými dokladmi sleduje už dlhodobo a v júli tohto roka organizácia nasadila tím agentov aj do Rakúska a Maďarska na skupinu pašerákov ľudí. Skupina pozostávala z 25 kriminálnikov, medzi ktorými boli ruskí občania čečenského pôvodu a 44-ročný sýrsky občan. Pašeráci si za prevedenie migrantov z Maďarska do Viedne účtovali 300 a do Nemecka 800 až 1000 eur.  

    - Reklama -