Europarlament žiada od Londýna viac informácií o postavení občanov Únie

    0
    Guy Verhofstadt (uprostred), poslanec EP (ALDE) (Autor: SITA)

    Skupina EP reagovala na príslušný návrh Londýna, ktorý bol zverejnený 21. júna. V tomto dokumente sa opisuje, ako budú môcť občania EÚ a ich rodiny získať trvalý pobyt v Spojenom kráľovstve.

    Koordinátor EP pre brexit Guy Verhofstadt v reakcii na uvedený dokument upozornil, že poslanci stále evidujú niekoľko nedoriešených otázok. Tie by podľa neho mala britská vláda zodpovedať ešte počas fázy rokovaní a testovania uvedeného mechanizmu. 

    “Naliehavo žiadame vládu Spojeného kráľovstva, aby čo najskôr a ešte pred predložením návrhov právnych predpisov poskytla podrobnosti o právomociach Nezávislého monitorovacieho orgánu (IMA) pre občanov 27 členských krajín EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve. Je nevyhnutné, aby tento nezávislý orgán, ktorý bude mať právomoc viesť vyšetrovanie, prijímať sťažnosti a podnikať kroky na súde alebo tribunáli Spojeného kráľovstva, fungoval do 30. marca 2019,” uviedol Verhofstadt. 

    Británia by mala opustiť EÚ dňa 29. marca 2019.

    Poslancom EP sa nepáči, že občania členských krajín EÚ žijúci v Spojenom kráľovstve, ktorí prispeli k rozvoju britskej spoločnosti a odvádzali tam dane, budú musieť platiť za svoju registráciu. “Veríme, že tento proces by mal byť bezplatný a v súlade s dlhodobým postojom Európskeho parlamentu k tejto záležitosti,” upozornil Verhofstadt.

    Europoslanci vo svojich doterajších uzneseniach opakovane zdôraznili dôležitosť zabezpečenia rovnakého a spravodlivého zaobchádzania s občanmi EÚ žijúcimi v Spojenom kráľovstve a s britskými občanmi v EÚ.

    Európsky parlament bude mať konečné slovo pri odsúhlasení výsledku rokovaní o brexite. Bude môcť hlasovať za schválenie dohody medzi Bruselom a Londýnom, ktorá má byť sfinalizovaná na jeseň tohto roku, alebo ju bude môcť odmietnuť. 

    - Reklama -