Európa, zobuď sa! S takýmto tempom utečenecká kríza v Únii potrvá nie dva, ale 166 rokov

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    Závery Európskej rady z 9. novembra pripomenuli, že členské štáty Európskej únie sa zaviazali vyslať styčných dôstojníkov na relokačné snahy do Talianska a Grécka. Tí mali byť na mieste už 16. novembra, aspoň podľa pôvodných plánov.

    Deň po deadline však vyšlo najavo zistenie, že 11 krajín neposlalo nikoho, z toho šesť krajín – Bulharsko, Chorvátsko, Maďarsko, Lotyšsko, Slovensko a Česká republika – dokonca žiadneho zástupcu nestanovilo.

    Podľa najnovších údajov je jasné, že členské štáty EÚ neplnia ani to, na čom sa dohodli pred mesiacom. Z pôvodne plánovaných 374 odborníkov je ich po deadline k dispozícii len 177, pričom podobne sú na tom zástupcovia pohraničnej stráže. Z plánovaných 775 je ich k dispozícii len 392.

    „Tempo prerozdeľovania utečencov z najviac postihnutých krajín, ako je Grécko či Taliansko, zostáva pomalé. Doteraz bolo presídlených len 128 utečencov z Talianska a 30 z Grécka.“

    Nasleduje veľmi jednoduchý opisný graf, na ktorom sú znázornené sľuby, plány a realita. Krajiny EÚ sa zaviazali prerozdeliť spolu 160-tisíc utečencov. V súčasnosti pre nich majú 3 216 miest a zvládli prerozdeliť 158 ľudí.

    Celý proces, na ktorom sa krajiny zhodli už v septembri, by mal trvať dva roky. Momentálne však nielenže nie je dostatok ľudí, ale nie je ani dostatok sľúbených peňazí. Z pôvodne sľúbenej sumy 5,6 miliardy eur, ktorá mala putovať na pomoc UNHCR, ešte do celkového súčtu chýba 2,2 miliardy.

    Navyše treba rátať s tým, že nefunguje solidarita medzi jednotlivými členskými krajinami. Prosby Srbska, Chorvátska a Slovinska zatiaľ zostávajú bez odpovede a krajiny sa tak prepadajú do chaosu, tamojší utečenci nemajú čo jesť a piť.

    Medzitým utečenci stále prúdia do Európy a ich počet sa vôbec nezmenšuje. Podľa posledných výpočtov požiadalo tento rok o azyl viac ako 860-tisíc ľudí. Nejde však o konečné číslo.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: spa

    - Reklama -