Európa, sem sa pozeraj. Takto vyriešili migráciu na Novom Zélande

    0
    The Red Peak, teda červený štít. Piaty návrh novej vlajky Nového Zélandu (Autor: APL)

    Novému Zélandu sa darí relatívne dobre vyhýbať sa problémom so zlou integráciou migrantov. Tá podľa portálu Quartz prebieha cez podporu bývania, dostatočnú osvetu a jazykové i pracovné kurzy.

    Novozélanďania tiež robia všetko pre to, aby zaistili prácu aj ekonomickým migrantom. Ľudia, ktorí pracujú, sa totiž rýchlejšie usadia.

    Ako ale dosiahnuť to, že ekonomická migrácia ekonomike prospieva, aj keď nevytvára nové pracovné miesta? Nájsť totiž kreatívnych, podnikavých ľudí medzi migrantmi nie je vôbec jednoduché a na prvý pohľad je to nemožné.

    Podľa Yosehpa Ayeleho, Etiópčana, ktorý založil start-up KiwiConnect, je úplne zrejmé, že tí najpodnikavejší a najschopnejší cudzinci by nikdy nezískali pracovné vízum zodpovedajúce ich budúcemu úspechu.

    Nový Zéland sa tak inšpiroval Kanadou. V tejto krajine sa za migrantov zaručujú tretie strany, a tým štát aj samotných prišelcov odľahčujú od dlhých byrokratických procesov potrebných na ich prijatie. A preto prišiel s nápadom Global Impact Visa, ktorého cieľom je prilákať investorov, podnikateľov a start-upy, ktorí by boli ochotní pracovať na Novom Zélande a mali by vďaka tomuto vízu zabezpečené odporúčanie od sietí na lepšiu filtráciu potenciálnych migrantov.

    Nový Zéland z migrácie prospieva, získava kvalifikovanú pracovnú silu, zlepšuje svoje vzťahy s ostatnými krajinami a rozširuje svoje pole pôsobnosti. Najlepším spôsobom, ako zjednotiť protichodné záujmy ohľadom imigrácie, je úprimná, dôkazmi podporená debata o rozhodnutiach a ich následkoch.  

    - Reklama -