Európa sa radikalizuje. Hovorí známy ekonóm Ronald Ižip

    0
    Protesty proti islamizácii Európy v Drážďanoch (Autor: Hans Štembera)

    Európska politická scéna sa nám podľa Ronalda Ižipa mení pred očami. Radikalizuje sa. Uviedol to pre FinWeb.

    „Grécko, Fínsko, Dánsko a naposledy Portugalsko ukázali, že tradičné politické elity sú čím ďalej, tým viac tlačené do kúta,“ uviedol príklad.

    Čo sa stalo po posledných (októbrových) voľbách v Portugalsku? Až 62 percent hlasujúcich volilo socialistov, komunistov a ľavičiarov. Reformný kurz krajiny za vlády Pedra Passosa Coelha, ktorý pochválila aj Troika (EK, ECB, MMF, pozn. red.) a dávala Portugalsko za príklad ostatným južanským krajinám, voliči jednoducho odmietli.

    Čo bude nasledovať?

    Analytik predpokladá, že sa otvorí cesta pre spoluprácu troch ľavicových strán. „Portugalsko sa stane ďalšou krajinou, v ktorej vláde budú politici s mandátom zníženia dlhu, a ak to nepôjde, tak tlaku na odchod z eurozóny. Ľavý blok sa však nechystá spraviť tie isté chyby ako Syriza, tvrdia, že sa od nich poučili. V každom prípade je nepravdepodobné, že celá nová vláda bude zastávať podobný názor v otázke opustenia eurozóny. Konsenzus však nájdu v snahe znížiť dlh a skoncovať s úspornými opatreniami. A to bude ďalšia rana pre Brusel,“ skonštatoval.

    Boj o nové hodnoty

    Portugalsko má totiž vyšší celkový dlh ako Grécko. „Portugalsko je podobne málo významná krajina ako Grécko, no posledné veľké voľby tohto roku sú v Španielsku, kde sa Podemos môže stať treťou európskou Syrizou. A veľkosť Španielska bude limitovať tlak Berlína či Bruselu,“ pokračuje Ižip.

    Podľa ekonomického analytika začína boj o nové politické a ekonomické hodnoty. „Centrálne plánovanie Bruselu a Frankfurtu zlyháva. Mnohí si neuvedomujú, že práve to je na vine súčasných problémov, a volia ešte viac socializmu, čoho je práve Portugalsko príkladom. V každom prípade je ukážkou, že v Európe prichádza k zemetraseniu. Európska politika sa zmení. A s tým aj samotná Európa – možno na nepoznanie,“ uzavrel.

    - Reklama -