Európa sa nesmie chytiť na lep fundamentalistov. Islamský štát je len začiatok, varuje francúzsky novinár

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Uznávaný francúzsky žurnalista Pascal Celerier radí Európe, aby sa voči otázke Turecka vyhranila oveľa tvrdšie. Na krajinu, ktorá povzbudzuje rozmach islamského extrémizmu, by sa malo viac pritlačiť.

    Francúz ďalej hovorí, že Turecko prekročilo hranicu, príkladom toho je napríklad podpora Islamského štátu či zostrelenie ruského bombardéra.
    „Svet bude možno onedlho svedkom toho ako obidve mestá, Ankara a Teherán, budú súťažiť o to, kto sa stane lídrom nového impéria na Strednom východe,“ skonštatoval Celerier pre portál Sputniknews.

    Francúzsko si údajne musí uvedomiť, že ISIS je len nástrojom vo väčšej geopolitickej hre. Islamský štát podľa neho nie je akousi modernou „treťou ríšou“. Čoskoro bude porazený, ale to nebude konečné riešenie. Tým sa vyrieši len časť problému, ktorým je vzmáhanie sa islamského fundamentalizmu. 

    „Rozmach islamských bánk, médiá, vzdelávacie programy či charity… toto všetko podporuje učenie islamistického fundamentalizmu, ktorému čelí Európa a je reálnou hrozbou,“ vysvetľuje novinár.

    - Reklama -