Európa reaguje, hranice sa zatvárajú. Čo na imigrantoch prekáža severanom?

    0
    Utečenci pred autobusovou stanicou v Belehrade. Do Srbska denne príde až tisíc migrantov, ktorí sa chcú dostať ďalej do Európy. Najmä do Nemecka a Švédska. (Autor: Radim Panenka)

    Fínsko sa zároveň chystá otvoriť viaceré prijímacie centrá pre utečencov na severe svojho územia, najmä pozdĺž zmienených hraníc so Švédskom. Fínske úrady uviedli, že do krajiny len v priebehu minulého týždňa prišlo približne 1700 migrantov. Mnohí z nich sa do Fínska dostali vlakmi zo Švédska, pričom pri takomto prechode nemuseli absolvovať nijakú kontrolu totožnosti.

    Fínsky minister vnútra Petteri Orpo opísal vzniknutú situáciu ako „neobyčajne ťažkú“, keďže do krajiny sa takto dostalo mnoho neregistrovaných migrantov, ktorí z riedko obývaného Laponska pokračovali vlakmi či autobusmi ďalej na juh. Švédsko je po Nemecku hneď druhou európskou krajinou, ktorá prijíma najviac utečencov prichádzajúcich do Európy.

    Aj v Škandinávii však začínajú spôsobovať problémy. Vzniká stále viac takzvaných no-go zones, teda oblastí, do ktorých nie je vhodné vkroči,ť ak nie ste moslim. Takýchto zón je vo Švédsku 55 v 22 mestách a s príchodom utečencov ich len pribúda. Podobným problémom sa chce Fínsko vyhnúť. Podobne sa k problému stavia aj Dánsko, ktoré v snahe zabrániť utečencom pokračovať do Švédska, zaviedlo prísne cestné kontroly. Diaľnicu E45 medzi Nemeckom a Švédskom tiež na jeden deň dočasne uzavreli, potom keď sa cez ňu nelegálne dostalo 300 utečencov, ktorí chceli prejsť peši až do Švédska.

    - Reklama -