Európa a USA sú na vlne neslýchanej islamofóbie a hanebného démonizovania utečencov. Kto nešetril tvrdou kritikou?

    0
    Sýrski utečenci. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Výkonný riaditeľ HRW Kenneth Roth pokarhal ako Európu, tak aj Spojené štáty za “neslýchanú islamofóbiu a hanebné démonizovanie utečencov”. Upozornil tiež na to, že takéto správanie vytvára určitý druh “rozdeľovania a nevraživosti”, ktoré radi zneužívajú práve verbovači do teroristických organizácii. 

    Výročná správa HWR, ktorá mapuje situáciu ľudských práv vo viac ako 90 krajinách, vyšla dnes v tureckom Istanbule a citovala z nej agentúra AP. Práve Turecko je domovom približne 2,2 milióna sýrskych utečencov a tiež hlavným východiskovým bodom pre väčšinu migrantov, ktorí sa stadiaľ pokúšajú dostať do Európy. 

    V dôsledku vojnových konfliktov či represií je momentálne na celom svete presídlených vyše 60 miliónov ľudí, približuje ďalej HWR. Pritom v prípade prerozdelenia by tých približne milión ľudí, ktorí sa vlani doplavili cez more do Európy, predstavovalo len 0,2 percenta v celej populácii EÚ, uviedol Roth. “Vytvorenie bezpečného a organizovaného spôsobu, akým by utečenci mohli prichádzať do Európy, by znížilo počet obetí na mori a pomohlo by aj imigračným úradom zabrániť bezpečnostným rizikám,” povedal výkonný riaditeľ. 

    Dodal, že vlády európskych krajín i Spojených štátov teroristickú hrozbu v podobe utečencov momentálne využívajú na to, aby posilnili svoje donucovacie právomoci – vrátane sledovania. 

    HWR vo výročnej správe ďalej uvádza, že najväčšie zásahy voči občianskej spoločnosti sa v uplynulom roku odohrali v Rusku a Číne. Podobné trendy si organizácia všimla aj v Turecku, Izraeli, Keni, Sudáne a Juhoafrickej republike (JAR). 

    HWR, naopak, vyzdvihla úspech, ktorý sa vlani podarilo dosiahnuť komunite LGBT, a to vrátane uzákonenia sobášov osôb rovnakého pohlavia v Írsku, Mexiku a Spojených štátoch, či dekriminalizácie homosexuálov v Mozambiku. 

    Ľudskoprávna organizácia dodala, že približne jedna tretina dievčat žijúca v rozvojových krajinách sa vydáva skôr než vo veku 18 rokov a vo väzbe je podľa jej údajov v súčasnosti viac ako jeden milión detí. 

    - Reklama -