Eurokomisárka o Poľsku: Snaží sa nová vláda zabetónovať vo svojich pozíciách?

    0
    Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová (Autor: SITA)

    Jourová uvádza, že má dôveru v poľský národ, že sa nevydá cestou, odkiaľ sa ťažko vracia. „Nová poľská vláda však podniká kroky, akoby sa chcela navždy zabetónovať vo svojich pozíciách,“ píše jasne Jourová.

    Eurokomisárka pripúšťa, že v Poľsku prebehli demokraticky a riadne parlamentné voľby, ktoré vyústili vo vládu s dominanciou strany Právo a spravodlivosť. Tá vo volebnej kampani sľubovala zásadné zmeny a voliči jasne vyjadrili, že si ich želajú.

    Lenže Poľsko je zároveň členskou krajinou EÚ a ako také sa prihlásilo k plneniu jasne daných záväzkov podpisom Zmluvy o EÚ.
    Hneď v článku 2 Zmluvy o EÚ sa Poľsko zaviazalo k dodržiavaniu princípov právneho štátu. „To okrem iného vyžaduje vyváženie moci výkonnej, zákonodarnej a súdnej, teda systém, keď žiadna moc v štáte nemá absolútnu právomoc a je obmedzená v rámci ústavného systému. Patrí sem okrem iného nezávislosť justície, sloboda slova alebo zhromažďovania,“ pripomína Jourová.

    Pripúšťa, že každý štát má absolútnu voľnosť si určiť, ako si takýto systém nastaví, vychádza pritom z tradícií a zvyklostí. „Nikde nie je nariadené, že má štát mať ústavný súd, ale keď už ho raz má, musí ho nechať pracovať, neobmedzovať ho a rešpektovať jeho rozhodnutie,“ vysvetľuje eurokomisárka.

    Podľa nej Poľsko koncom roka prijalo niekoľko rozhodnutí, ktoré budia podozrenie, že by mohol byť ústavný súd vo svojej funkčnosti obmedzený. „V kombinácii s novým mediálnym zákonom, ktorý zásadne mení spôsob usporiadania a vedenia verejnoprávnych médií, a vo svetle ďalších plánovaných reforiem vyvoláva poľská situácia mnohé otázniky,“ upozorňuje Jourová.

    Podľa nej má Európska komisia dokonca povinnosť sa pýtať. „Jej úlohou je strážiť, či členský štát nevybočuje z rámca právneho štátu. A v tejto chvíli ide o preventívne opatrenia, nejde o sankcie,“ uisťuje eurokomisárka.

    A dodáva, že EK môže len zhodnotiť situáciu na základe faktov a v prípade zistenia problematických skutočností navrhnúť premiérom členských krajín, aby sa situáciou v danej krajine zaoberali.

    Autor: vam

    - Reklama -