Eurokomisár Šefčovič upozorňuje na Prvý máj z európsko-slovenského pohľadu: Stali sme sa rovnocenným partnerom západných krajín

    0
    Bratislavský hrad (Autor: TASR)

    Nielen Sviatok práce, ale od roku 2004 si naša krajina pripomína aj ďalšiu udalosť, ktorú mnohí mladí ľudia už dnes berú možno ako samozrejmosť, a to vstup Slovenska do Európskej únie. Na významný míľnik našej novodobej histórie upozornil prostredníctvom videopríspevku na svojom facebookovom profile podpredseda Európskej komisie a diplomat Maroš Šefčovič.

    „Takto pred 13 rokmi sme sa spolu s ďalšími deviatimi krajinami strednej a východnej Európy stali súčasťou Európskej únie a vlastne zároveň aj členmi najprosperujúcejšieho sociálno-ekonomického spoločenstva na svete. Vďaka členstvu v EÚ sme sa stali rovnocenným partnerom krajín západnej Európy, na ktoré sme sa po mnohé desaťročia pozerali cez železnú oponu,“ začal úvodom svojho vyše 4-minútového videa Šefčovič.

    Nosné témy zdôraznil a spomenul eurokomisár aj v statuse, ktorým komentoval svoje video.

    „Slovensko z rozpočtu EÚ získalo vyše 18,6 miliardy eur. Po odrátaní, čím do rozpočtu prispelo, jeho čistá pozícia voči EÚ bola viac ako 12,1 miliardy eur. S 570 eurami na obyvateľa patríme k najväčším prijímateľom európskych financií. HDP narástlo z 57 % na 77 % európskeho priemeru,“ ponúkol reč čísel a štatistík skúsený diplomat.

    Šefčovič pripomína aj voľnosť pohybu osôb, tovarov či služieb v rámci celého územia Únie.

    „Vstupom do EÚ získali slovenskí občania oveľa viac slobody. Môžu voľne cestovať, pracovať, študovať a podnikať. Teda nie na trhu s piatimi, ale 500 miliónmi ľudí,“ upozorňuje Šefčovič, ktorého tiež teší, že Slovensko už osem rokov využíva spoločnú európsku menu, pričom euro prinieslo podľa politikových slov nižšiu infláciu, ako aj nižšie náklady na bankové transakcie. 

    Aj pre spomínané dôvody je Šefčovič, pochopiteľne, za zotrvanie našej krajiny v EÚ, respektíve za posilnenie slovenského vplyvu v nadnárodnej organizácii.

    - Reklama -