Etnický pôvod mladých kriminálnikov vo Švédsku nie je známy, ale… Švédsky server opatrne naznačil, aká je pravda

    0
    Život v štokholmskom metre (Autor: Vít Hassan)

    Švédsko sa na základe liberálnej prisťahovaleckej politiky socialistických vlád začína pomaly meniť na krajinu, ktorá nie je schopná svojim občanom zaistiť bezpečnosť. Nedávno švédske, ale aj svetové médiá informovali o náraste počtu tzv. no-go zón, ktorých je v krajine aktuálne viac ako šesťdesiat, pričom polícia nie je v týchto štvrtiach schopná nastoliť právo a poriadok. Väčšina z týchto oblastí so zvýšeným počtom prisťahovalcov z tretích krajín sveta sa nachádza na okraji veľkých miest.

    Lenže prisťahovalci majú vo zvýšenej miere na svedomí aj kriminalitu v mestských častiach, ktorým zatiaľ označenie „no-go zóna“ neprischlo. Polícia pred niekoľkými dňami zverejnila informácie o dramatickom náraste zločinnosti, ktorú páchajú migranti mladší ako pätnásť rokov. V jednom prípade mal vraj dokonca mladý kriminálnik deväť rokov. Avšak aj napriek veľmi nízkemu veku sú tieto „deti ulice“ postrachom celého Štokholmu.

    Brutalita mladých prisťahovalcov je totiž v mnohých prípadoch porovnateľná s tou, ktorej sa dopúšťajú dospelí zločinci. Ako píše server The Local, vo štvrti Štokholmu Södermalm sa stal napríklad obeťou krádeže nemenovaný muž v jednom z tamojších obľúbených barov, keď si chcel odložiť svoj mobilný telefón do vrecka. V následnom súboji však dostal tvrdý úder do tváre. Dvaja mladí kriminálnici stihli utiecť, no polícia ich neskôr dolapila.

    Obeť násilnej krádeže síce nepotrebovala odvoz do nemocnice, ale aj napriek tomu si bude tú noc pre ranu na tvári ešte dlho pamätať. V ten istý deň potom útočila v štvrti Södermalm aj štvorica gangstrov v detskom veku. Svoju obeť sa snažili olúpiť pomocou noža. Nikomu sa nakoniec nič nestalo a všetkých štyroch polícia opäť dolapila. Miestni vyšetrovatelia priznávajú, že problémy s detskými gangmi trápia hlavné mesto Švédska už uplynulých päť až šesť rokov.

    Internetový server The Local uvádza, že etnický pôvod detských kriminálnikov síce švédske úrady nezverejnili, ale nedávno hovorili o takmer tisícke detí bez domova, ktoré prišli prevažne zo severoafrických krajín a strpčujú životy obyvateľom Štokholmu v okolí hlavnej stanice. Vzhľadom na ich nízky vek a absenciu akýchkoľvek dokumentov je však ťažké deti vracať do ich materských krajín. Napokon tieto krajiny ich odmietajú prijať aj v prípade, že o to malí zbojníci prejavia záujem.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -